Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe perspektywy robotyzacji dzięki robotom współpracującym

Kategoria: Procesy i Technologie

Powiedzieć, że Polska nie należy do liderów robotyzacji to eufemizm podobny do stwierdzenia, że rok 2020 nie był łaskawy dla gospodarki. Jednak polskie zakłady mają szansę na przeskoczenie pewnych etapów rozwoju robotyzacji, a sposobem na dogonienie uciekającej nam czołówki mogą być coboty - roboty współpracujące.

Według raportu IFR World Robotics w 2019[1] osiągnęliśmy w Polsce poziom 46 robotów na 10 000 pracowników w przemyśle produkcyjnym, w porównaniu do 39 w poprzednim roku. To wciąż bardzo mało nie tylko w porównaniu do liderów, takich jak Niemcy zajmujących 4 pozycję na liście najbardziej zrobotyzowanych państw z gęstością robotyzacji 346 jednostek czy do Singapuru, gdzie wskaźnik ten wynosi 918, ale także do średniej światowej – 113 i  europejskiej – 114.

Polska ma dość duże zaległości w robotyzacji przemysłu, ale podobnie jak miało to miejsce w branży bankowej, gdzie udało nam się „przeskoczyć” niezwykle niepraktyczną fazę płatności czekami i od razu wejść w erę płatności kartami, podobna rewolucja może mieć miejsce w robotyzacji przemysłu. Rozwiązaniem mogą być roboty współpracujące (ang. collaborative robot, cobot) – dużo bardziej dostępne w porównaniu do klasycznych, „ciężkich” i nieelastycznych robotów wymagających zaangażowania kapitałowego, dłuższego okresu zwrotu z inwestycji i specjalistycznej wiedzy koniecznej do wdrożenia i obsługi.

Aplikacje współpracujące umożliwiają robotyzację produkcji małoseryjnej i procesów wymagających częstych zmian, dlatego coboty tak często znajdują zastosowanie w firmach małych i średnich. Narzędzie końcowe robota (ang. end-of-arm tooling, EoAT) można łatwo zmieniać w zależności od aktualnych potrzeb zakładu, a całe stanowisko przemieszczać z miejsca na miejsce i wspierać różne procesy. Montowane na końcu ramienia robota chwytaki i czujniki pozwalają pracować mniejszym robotom praktycznie w każdym segmencie przemysłu, także z materiałami delikatnymi, porowatymi czy gładkimi w procesach takich jak kontrola jakości, pick and place, pakowanie i paletyzacja, czy montaż lub wykańczanie powierzchni.

Szansa na szybką modernizację przemysłu

W epoce przemysłu 4.0 trudno jest mówić o rozwoju polskiego przemysłu bez robotyzacji. Robotyzacja procesów produkcyjnych zapewnia wzrost efektywności i ustandaryzowanie pracy m.in. w produkcji żywności i napojów, elektroniki, w sektorze automotive oraz branży meblarskiej, chemicznej i farmaceutycznej. Roboty współpracujące zostały dostrzeżone jako szansa na szybką modernizację przez Międzynarodową Federację Robotyki, która od ubiegłego roku klasyfikuje je jako oddzielną kategorię robotów. Według badania przeprowadzonego przez Research Dive, wartość rynku robotów współpracujących (cobotów) na świecie przekroczy 8,8 mld dolarów do 2026 roku, przy średnim rocznym wzroście (CAGR) na poziomie 41,2%.[2]

Aplikacje współpracujące

Istnieje wiele zadań typu „4d” – monotonnych, brudnych, niebezpiecznych czy delikatnych (z ang. dull, dirty, dangerous, delicate), które mogą być realizowane przez roboty, poprawiając bezpieczeństwo, ergonomię i poziom satysfakcji z pracy. Typową i często wdrażaną aplikacją współpracującą jest czynność „podnieś i umieść” (ang. pick and place) czyli przenoszenie materiałów i towarów z miejsca na miejsce. Przed epoką robotów zadania tego rodzaju wykonywali pracownicy fizyczni, dla których jest to zajęcie powtarzalne i monotonne. Roboty, w odróżnieniu od ludzi, umożliwiają jednak bardziej precyzyjne przenoszenie także delikatnych materiałów. Wymagania w zakresie zastosowań dotyczą w tych przypadkach delikatności chwytu, elastyczności i możliwości przenoszenia przedmiotów bez pozostawiania śladów. Proces realizowany przez robota można przyspieszyć dzięki podwójnemu chwytakowi. Rozwiązania takie wprowadziła w swoim zakładzie m.in. firma MedicoPack produkująca pojemniki do płynów infuzyjnych. Dzięki użyciu chwytaków OnRobot RG2 w podwójnej konfiguracji udało się tam zwiększyć wydajność linii oraz zmniejszyć ryzyko zanieczyszczeń przy produkcji pojemników wykorzystywanych w branży medycznej i farmaceutycznej.

Delikatne i precyzyjne ramię cobota także dla branży spożywczej

Dodatkowe czujniki montowane na ramieniu robota pozwalają dostosować siłę uchwytu do obiektu z jeszcze większą precyzją niż potrafi to wykonać dłoń ludzka. Dzięki narzędziom EoAT i kontroli siły, robot współpracujący może być stosowany do wybierania elementu z większego zbioru i precyzyjnego umieszczania części według zapisanej ścieżki. Automatyzacja pozwala na standaryzację i przyspieszenie procesu oraz poprawę jego jakości. Rozwój technologii chwytaków sprawia, że obecnie można zrobotyzować procesy, w których coboty transportują nawet najdelikatniejsze przedmioty, takie jak rośliny. Z kolei miękkie chwytaki doskonale nadają się do pracy z delikatną żywnością – od zbierania i umieszczania np. miękkich owoców czy jaj w opakowaniach po przenoszenie czekoladek i pieczywa lub paletyzowanie towaru. Najnowocześniejsze chwytaki zapewniając łatwą integrację i niższe koszty, pozwalają także poprawić komfort pracy, bo wytwarzają mniej szkodliwego dla ludzi hałasu i pyłu.

 

O OnRobot

Oferta OnRobot obejmuje szeroki asortyment rozwiązań do zastosowań współpracujących, m.in. chwytaki elektryczne, czujniki siły i momentu, chwytak podciśnieniowy, laureata wielu nagród – chwytak Gecko, system wizyjny 2,5D, wkrętak, szlifierki oraz zmieniarki narzędzi. Ta nowa kombinacja produktów od OnRobot umożliwia szybszą i prostszą automatyzację takich zadań jak pakowanie, kontrola jakości, przenoszenie materiałów, obsługa maszyn, montaż oraz wykańczanie powierzchni. Siedziba główna OnRobot znajduje się w duńskim Odense, a biura lokalne mieszczą się w Dallas, Soest (Niemcy), Barcelonie, Warszawie, Szanghaju, Tokio, Singapurze i Budapeszcie. Więcej informacji na stronie: https://onrobot.com/pl

 

[1] IFR, World Robotics 2020 Industrial Robots, https://ifr.org/worldrobotics/

[2] https://www.researchdive.com/182/collaborative-robot-market

 

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Vikram Kumar, General Manager w regionie EMEA, OnRobot

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 01.02.2022

    Wzorcowanie urządzeń pomiarowych na spożywczych liniach produkcyjnych

    Większość firm produkcyjnych z branży spożywczej widzi dużą potrzebę działania w zakresie jakości, bezpieczeństwa i wydajności. Szczególnie, że na polskim rynku funkcjonuje kilka standardów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, jak: ISO, IFS, BRC czy wymogi prawne GMP. Każdy z tych standardów wymaga od wytwórcy kontroli procesu produkcyjnego, a co za tym idzie weryfikacji poprawności wskazań pracującej aparatury kontrolno-pomiarowej.

    Czytaj więcej
  • 30.10.2020

    Produkty na bazie mleka z drukarki 3D – druk na zimno

    Zespół naukowców z Singapuru opracował prostą metodę drukowania produktów mlecznych w 3D na bazie mleka. Innowacją metody jest to, że druk odbywa się na zimno, co pozwala zachować jednocześnie składniki odżywcze wrażliwe na temperaturę.

    Czytaj więcej
  • 30.10.2020

    Ishida zapewnia jakość produktów mięsnych

    Technologie kontroli rentgenowskiej Ishida i ważenia kontrolnego zapewniają najwyższe standardy jakości produktu i dokładności pakowania w przedsiębiorstwie Myasnoy Dom Borodina (Zakład Mięsny Borodin), jednym z czołowych przetwórców mięsa w obwodzie moskiewskim.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.