Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Komisja Europejska przyjęła rozporządzenie 2019/1091 z dnia 26 czerwca 2019 r. zmieniające załącznik IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 w odniesieniu do wymogów dotyczących wywozu produktów zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od przeżuwaczy i zwierząt innych niż przeżuwacze
Treść
Zgodnie z rozporządzeniem ulega zmianie katalog odstępstw od zakazu wywozu produktów zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od przeżuwaczy. Z zakazu wyłączone zostały m.in. przetworzona karma dla zwierząt domowych zawierająca przetworzone białko zwierzęce pochodzące od przeżuwaczy zapakowane. Ponadto, zmianie ulega katalog warunków uprawiających do wywozu nawozów organicznych lub polepszaczy gleby, które zawierają w składzie przetworzone białko zwierzęce pochodzące wyłącznie od zwierząt innych niż przeżuwacze i nie zawierają żadnych materiałów pochodzących od przeżuwaczy. Muszą one spełniać warunek m.in. wyprodukowania w przedsiębiorstwach lub zakładach przeznaczonych wyłącznie do przetwarzania nawozów organicznych lub polepszaczy gleby z materiału pochodzącego ze zwierząt innych niż przeżuwacze.
Stosowanie
Rozporządzenie będzie stosowane od 17 lipca 2019 r.
Przeczytaj także
Komisja Europejska przyjęła rozporządzenie wykonawcze 2019/1013 z dnia 16 kwietnia 2019 r. w sprawie wcześniejszego powiadamiania o przesyłkach niektórych kategorii zwierząt i towarów wprowadzanych na terytorium Unii
Spośród zarejestrowanych w ostatnim czasie europejskich inicjatyw obywatelskich uwagę zwraca inicjatywa „PRO-NUTRISCORE” której przedmiotem jest podjęcie zmian w zakresie oznaczeń produktów żywnościowych.
Unijny Trybunał Sprawiedliwości wydał interesujące orzeczenie w sprawie C-98/18 T. Boer & Zonen BV przeciwko Staatssecretaris van Economische Zaken, które dotyczy obowiązku schładzania mięsa po uboju wyłącznie w pomieszczeniach ubojni.
Polecane produkty