Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Obowiązek schładzania mięsa po uboju wyłącznie w pomieszczeniach ubojni

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Unijny Trybunał Sprawiedliwości wydał interesujące orzeczenie w sprawie C-98/18 T. Boer & Zonen BV przeciwko Staatssecretaris van Economische Zaken, które dotyczy obowiązku schładzania mięsa po uboju wyłącznie w pomieszczeniach ubojni.

Streszczenie sprawy

Holenderski sąd zdecydował się zwrócić z pytaniem prejudycjalnym do Trybunału: „Czy sekcję I rozdział VII pkt 1 i 3 załącznika III do rozporządzenia nr 853/2004 należy interpretować w ten sposób, że mięso musi zostać poddane schłodzeniu w samej ubojni, tak że jego przeładunek do samochodu chłodni może rozpocząć się dopiero wtedy, gdy osiągnie ono temperaturę nie wyższą niż 7 C, czy też schładzanie może odbywać się również w samochodzie chłodni, pod warunkiem że pozostaje on na terenie ubojni?”.

Trybunał uznał, że schładzanie mięsa po uboju wynikające z przepisów dotyczących higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego musi odbywać się w pomieszczeniach ubojni do momentu osiągnięcia przez wszystkie części mięsa temperatury nie wyższej niż 7 °C, zanim zostanie ono przeładowane do samochodu chłodni. W konsekwencji, samochód – chłodnia nie może być traktowany jako pomieszczenie ubojni, nawet jeżeli jest zaparkowany na jej terenie, a chłodzenie w nim mięsa przed osiągniecie temperatury nie wyższej niż 7 °C należy uznać za niezgodne z prawem.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn