Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych na świeżych owocach

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Wydano rozporządzenie Komisji (UE) 2019/801 z dnia 17 maja 2019 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na niektórych świeżych owocach.

Treść

W odpowiedzi na wniosek o zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na wszystkich świeżych owocach i warzywach, po przeprowadzeniu rozmów z grupą roboczą ekspertów rządowych ds. dodatków, zapoznaniem się z opinią naukową w sprawie ponownej oceny bezpieczeństwa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) jako dodatków do żywności oraz biorąc pod uwagę potrzebę ochrony skórce owoców, które są przywożone głównie z krajów o klimacie tropikalnym i które wymagają ochrony podczas długiego transportu Komisja Europejska zezwoliła na stosowanie ww. dodatków na powierzchni niektórych owoców cytrusowych, melonów, ananasów, bananów, papai, mango, awokado i granatów.

Stosowanie

Rozporządzenie opublikowano 20.05.2019 r. i weszło w życie 09.06.2019 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn