Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zakaz stosowania johimby lekarskiej na obszarze Unii Europejskiej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/650 z 24 kwietnia 2019 r. dokonało istotnych zmian w zakresie możliwości stosowania johimby lekarskiej jako substancji stosowanej w żywności na obszarze Unii Europejskiej.

Treść, zmiany

Kora johimby lekarskiej i preparaty z niej, uzyskane z johimby lekarskiej (Pausinystalia yohimbe (K. Schum) Pierre ex Beille, dotychczas znajdowały się w załączniku III rozporządzenia (WE) 1925/2006, dokładniej w części C, jako substancja podlegająca kontroli przez Wspólnotę. Substancję umieszczono w wykazie substancji podlegających kontroli przez Wspólnotę z uwagi na możliwy szkodliwy wpływ na zdrowie związany ze stosowaniem w żywności johimby lekarskiej (Pausinystalia yohimbe (K. Schum) Pierre ex Beille) i preparatów z niej oraz utrzymujące się wątpliwości natury naukowej.

Z uwagi na nieprzedłożenie EFSA żadnych danych naukowych w celu wykazania bezpieczeństwa stosowania johimby lekarskiej, włączono ją do części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006, co oznacza, że stosowanie jej w żywności będzie zabronione.

Obowiązywanie

Zmiana w załączniku III rozporządzenia 1925/2006 zakazująca stosowania w żywności johimby lekarskiej wejdzie w życie 15 maja 2019 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn