Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/650 z 24 kwietnia 2019 r. dokonało istotnych zmian w zakresie możliwości stosowania johimby lekarskiej jako substancji stosowanej w żywności na obszarze Unii Europejskiej.
Treść, zmiany
Kora johimby lekarskiej i preparaty z niej, uzyskane z johimby lekarskiej (Pausinystalia yohimbe (K. Schum) Pierre ex Beille, dotychczas znajdowały się w załączniku III rozporządzenia (WE) 1925/2006, dokładniej w części C, jako substancja podlegająca kontroli przez Wspólnotę. Substancję umieszczono w wykazie substancji podlegających kontroli przez Wspólnotę z uwagi na możliwy szkodliwy wpływ na zdrowie związany ze stosowaniem w żywności johimby lekarskiej (Pausinystalia yohimbe (K. Schum) Pierre ex Beille) i preparatów z niej oraz utrzymujące się wątpliwości natury naukowej.
Z uwagi na nieprzedłożenie EFSA żadnych danych naukowych w celu wykazania bezpieczeństwa stosowania johimby lekarskiej, włączono ją do części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006, co oznacza, że stosowanie jej w żywności będzie zabronione.
Obowiązywanie
Zmiana w załączniku III rozporządzenia 1925/2006 zakazująca stosowania w żywności johimby lekarskiej wejdzie w życie 15 maja 2019 r.
Przeczytaj także
W kwietniu 2019 r. opublikowano projekt zmiany ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zmierzający do skupienia pełni kontroli w tej dziedzinie w ramach IJHARS. Obecnie kompetencje IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) w zakresie nadzoru nad jakością handlową żywności w produkcji i obrocie odpowiadają zadaniom IH (Inspekcja Handlowa) realizowanym w obrocie detalicznym
Komisja Europejska w rozporządzeniu 2019/651 z dnia 24 kwietnia 2019 r. odmówiła udzielenia zezwolenia na stosowanie oświadczenia zdrowotnego dotyczącego żywności i odnoszącego się do rozwoju i zdrowia dzieci (Nutrimune).
25 kwietnia opublikowano dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/633 z dnia 17 kwietnia 2019 r. w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorcami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych.
Polecane produkty