Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Komisja Europejska wydała rozporządzenie delegowane2019/828 z dnia 14 marca 2019 r. zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2016/127 w odniesieniu do wymogów dotyczących witaminy D w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i kwasu erukowego w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt.
Treść
Biorąc po uwagę opinie naukowe dotyczące zastosowania kwasu erukowego w żywności oraz z obawy, że wysokie spożycie preparatów zawierających 3 μg/100 kcal witaminy D w połączeniu z dodatkowym spożyciem witaminy D poprzez suplementację może spowodować spożywanie przez niektóre niemowlęta witaminy D w ilościach, które mogłyby stanowić zagrożenie, przyjęto Rozporządzenie delegowane 2019/828 zmieniające załączniki I i II do Rozporządzenia delegowanego (UE) 2016/127.
Wprowadzone zmiany obejmują obniżenie wartości maksymalnej zawartości witaminy D w preparatach do początkowego żywienia niemowląt z 3 μg/100 kcal na 2,5 μg/100 kcal oraz obniżenie dopuszczalnej zawartość kwasu erukowego z 1% do 0,4 % całkowitej zawartości tłuszczu w preparatach do dalszego żywienia niemowląt.
Stosowanie
Opublikowano 23.05.2019 r., wejdzie w życie 12.06.2019 r.
Przeczytaj także
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/760 z dnia 13 maja 2019 r. do unijnego wykazu nowej żywności funkcjonującego wpisano substancję Yarrowia lipolityca.
Wydano rozporządzenie Komisji (UE) 2019/801 z dnia 17 maja 2019 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na niektórych świeżych owocach.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/650 z 24 kwietnia 2019 r. dokonało istotnych zmian w zakresie możliwości stosowania johimby lekarskiej jako substancji stosowanej w żywności na obszarze Unii Europejskiej.
Polecane produkty