Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany w przepisach dotyczących preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska wydała rozporządzenie delegowane2019/828 z dnia 14 marca 2019 r. zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2016/127 w odniesieniu do wymogów dotyczących witaminy D w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i kwasu erukowego w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt.

Treść

Biorąc po uwagę opinie naukowe dotyczące zastosowania kwasu erukowego w żywności oraz z obawy, że wysokie spożycie preparatów zawierających 3 μg/100 kcal witaminy D w połączeniu z dodatkowym spożyciem witaminy D poprzez suplementację może spowodować spożywanie przez niektóre niemowlęta witaminy D w ilościach, które mogłyby stanowić zagrożenie, przyjęto Rozporządzenie delegowane 2019/828 zmieniające załączniki I i II do Rozporządzenia delegowanego (UE) 2016/127.

Wprowadzone zmiany obejmują obniżenie wartości maksymalnej zawartości witaminy D w preparatach do początkowego żywienia niemowląt z 3 μg/100 kcal na 2,5 μg/100 kcal oraz obniżenie dopuszczalnej zawartość kwasu erukowego z 1% do 0,4 % całkowitej zawartości tłuszczu w preparatach do dalszego żywienia niemowląt.

Stosowanie

Opublikowano 23.05.2019 r., wejdzie w życie 12.06.2019 r.

www.food-law.pl

 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn