Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Spośród zarejestrowanych w ostatnim czasie europejskich inicjatyw obywatelskich uwagę zwraca inicjatywa „PRO-NUTRISCORE” której przedmiotem jest podjęcie zmian w zakresie oznaczeń produktów żywnościowych.
Cele proponowanej inicjatywy obywatelskiej dotyczą następujących kwestii:
3. Zharmonizować informacje o wartości odżywczej na szczeblu europejskim przez wprowadzenie jednego oficjalnego systemu etykietowania, co pozwoli uniknąć nieporozumień, na jakie narażeni są konsumenci europejscy ze względu na dużą liczbę stosowanych logotypów
Przeczytaj także
Unijny Trybunał Sprawiedliwości wydał interesujące orzeczenie w sprawie C-98/18 T. Boer & Zonen BV przeciwko Staatssecretaris van Economische Zaken, które dotyczy obowiązku schładzania mięsa po uboju wyłącznie w pomieszczeniach ubojni.
Komisja Europejska wydała rozporządzenie delegowane2019/828 z dnia 14 marca 2019 r. zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2016/127 w odniesieniu do wymogów dotyczących witaminy D w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i kwasu erukowego w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt.
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/760 z dnia 13 maja 2019 r. do unijnego wykazu nowej żywności funkcjonującego wpisano substancję Yarrowia lipolityca.
Polecane produkty