Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

NOWY! Elektroniczny system powiadamiania GIS – praktyczne wskazówki

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W pierwszych dniach lutego br. Główny Inspektorat Sanitarny uruchomił nową wersję Elektronicznego Systemu Powiadamiania (ESP).

ESP służy do obligatoryjnego powiadamiania Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) o zamiarze bądź wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu nowych środków spożywczych (suplementy diety, żywność z dodatkiem witamin i składników mineralnych, wybrane kategorie żywności dla szczególnych grup konsumentów). Modernizacja ESP jest kolejną zmianą, po nowelizacji wzoru formularza powiadomienia, która ma na celu poprawę nadzoru inspekcji sanitarnej nad ww. środkami spożywczym oraz ułatwienie przedsiębiorcom powiadamiania GIS.

WPROWADZENIE

Podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze, który zamierza lub wprowadza po raz pierwszy do obrotu żywność objętą obowiązkiem zgłoszenia do GIS, jest zobowiązany dokonać tego zawiadomienia przez elektroniczny formularz powiadomienia.

Warto pamiętać, że w przypadku podmiotów rozpoczynających działalności na rynku środków spożywczych rejestracja w ESP na potrzeby powiadamiania nie wyczerpuje innych obowiązków rejestracyjnych firmy.

Zmodernizowany system ma kilka zalet, do których można zaliczyć:

* integrację ESP z Krajowym Węzłem Identyfikacji Elektronicznej (login.gov.pl);
* możliwość zgłaszania kilku produktów jednocześnie;
* opcję zastrzeżenia części danych, w tym będących tajemnicą przedsiębiorcy;
* automatyczną, wstępną weryfikację powiadomienia;
* integrację z publicznym rejestrem powiadomień.

Przykłady istotnych ograniczeń nowego systemu polegają na tym, że:

* powiadamianie jest możliwe wyłącznie w oparciu o zamkniętą listę (ok. 2200 substancji) - nie uwzględnia ona nawet unijnego wykazu nowej żywności i zasadniczo jest skromna wobec liczby składników stosowanych np. w suplementach diety (wg. Komisji Europejskiej w 2007 r. było to blisko 10 tysięcy substancji); 
* brak elastyczność w sposobie deklarowania: koncentracji preparatów roślinnych, zawartości składników mikrobiologicznych i substancji aktywnych innych substancji; 
* brak ujednoliconej nomenklatury w języku polskim np. dotyczącej enzymów i składników pochodzenia mikrobiologicznego; 
* praca w ESP jest czasochłonna, system z pozoru nieskomplikowany dostarcza wiele trudności, na które nie znajdziemy odpowiedzi w przewodniku (instrukcji stanowiskowej GIS);

ZNACZENIE DLA FIRM

Do założenia konta w nowym ESP zobowiązany jest każdy przedsiębiorca, którego produkty podlegają obowiązkowi zgłoszenia do GIS.

Nowa wersja ESP sprawdzi się przy notyfikacji produktu typu „multiwitamina”, natomiast ograniczenia systemu są tak istotne, że obecność pojedynczej tzw. innej substancji, może całkowicie uniemożliwić dokonanie zgłoszenia. W praktyce problem może dotyczyć nawet 50% zgłaszanych produktów.

Ograniczenia techniczne ESP lub szczególny („nietypowy”) skład produktu w wielu przypadkach spowodują, że zgłaszane powiadomienia będą niekompletne lub wręcz niemożliwe.

Powiadomienie niezgodnie z obowiązującymi przepisami może skutkować wszczęciem postępowania wyjaśniającego przez GIS, co w dalszej kolejności stanowi ryzyko postępowania administracyjnego i decyzji nakazującej wstrzymanie wprowadzania danego produktu do obrotu lub nakaz jego wycofania z obrotu (do czasu zakończenia postępowania GIS). Dlatego w przypadku problemów, poza powiadomieniem elektronicznym rekomendowane jest stosowanie tradycyjnych powiadomień według znowelizowanego wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu w Polsce.

Osoby zainteresowane otrzymanie takiego wzoru prosimy o kontakt igifc@igifc.pl

Link do strony ESP: https://powiadomienia.gis.gov.pl/esp

 

Autor:Paweł Mirosz, Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGIFC
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.