Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy rodzaj piwa bezglutenowego prosto z Hiszpanii

Kategoria: Składniki Żywności

Bezglutenowe i wegańskie

Mieszcząca się w Extremadurze w Hiszpanii firma Cerex wyspecjalizowała się w produkcji rzemieślniczych napojów alkoholowych oraz innowacyjnych odmian piwa, m.in. na bazie żołędzi. W związku z rosnącym trendem produktów bezglutenowych, który wkroczył również do branży browarniczej, hiszpańscy przedsiębiorcy postanowili pójść o krok dalej – dzięki zastosowaniu najnowszej technologii przygotowali piwo z żołędziami pozbawione glutenu. Napój nadaje się do spożycia nie tylko przez osoby z celiakią, ale także wegan.

Innowacyjna technologia

Nowy produkt firmy Cerex powstał dzięki wykorzystaniu specjalnego procesu enzymatycznego, całkowicie rozkładającego epitopy glutenu, tj. fragmenty białka, które są rozpoznawane przez limfocyty T, co w konsekwencji powoduje odpowiedź układu immunologicznego. Technologia ta pozwala na ograniczenie zawartości glutenu w piwie do zaledwie 3 ppm. Jest to wartość 7-krotnie niższa od maksymalnego poziomu 20 ppm, wyznaczonego przez prawo europejskie jako najwyższa dopuszczalna zawartość glutenu w produktach przeznaczonych dla osób z celiakią. „Zastosowanie procesu enzymatycznego do eliminacji glutenu z naszego napoju daje szereg korzyści – pozwala m.in. na zachowanie oryginalnego smaku i charakterystycznych aromatów, w tym przypadku pochodzących z żołędzi”, wyjaśnia dyrektor i współzałożyciel Cerex, Alfonso Vallejo.

Pionierska firma

Rodzinna firma założona została w 2013 roku w niewielkiej miejscowości Zarza de Granadilla w hiszpańskim regionie Extremadura przez dwóch młodych agronomów. Cerex był jedną z pierwszych firm w Hiszpanii, które rozpoczęły produkcję piw rzemieślniczych bez glutenu – już na początku jej działalności do rąk konsumentów trafił napój na bazie sorga. Produkty firmy odniosły wiele sukcesów i zostały docenione licznymi nagrodami, zarówno na poziomie krajowym, jak i ogólnoświatowym. Obecnie przedsiębiorstwo posiada jedyny w Extremadurze zakład wytwarzający piwa bezglutenowe, a napoje pod marką Cerex sprzedawane są w 11 krajach na 3 kontynentach.

Źródła:

Wybierz temat: Nowości rynkowe

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.