Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Bezglutenowe i wegańskie
Mieszcząca się w Extremadurze w Hiszpanii firma Cerex wyspecjalizowała się w produkcji rzemieślniczych napojów alkoholowych oraz innowacyjnych odmian piwa, m.in. na bazie żołędzi. W związku z rosnącym trendem produktów bezglutenowych, który wkroczył również do branży browarniczej, hiszpańscy przedsiębiorcy postanowili pójść o krok dalej – dzięki zastosowaniu najnowszej technologii przygotowali piwo z żołędziami pozbawione glutenu. Napój nadaje się do spożycia nie tylko przez osoby z celiakią, ale także wegan.
Innowacyjna technologia
Nowy produkt firmy Cerex powstał dzięki wykorzystaniu specjalnego procesu enzymatycznego, całkowicie rozkładającego epitopy glutenu, tj. fragmenty białka, które są rozpoznawane przez limfocyty T, co w konsekwencji powoduje odpowiedź układu immunologicznego. Technologia ta pozwala na ograniczenie zawartości glutenu w piwie do zaledwie 3 ppm. Jest to wartość 7-krotnie niższa od maksymalnego poziomu 20 ppm, wyznaczonego przez prawo europejskie jako najwyższa dopuszczalna zawartość glutenu w produktach przeznaczonych dla osób z celiakią. „Zastosowanie procesu enzymatycznego do eliminacji glutenu z naszego napoju daje szereg korzyści – pozwala m.in. na zachowanie oryginalnego smaku i charakterystycznych aromatów, w tym przypadku pochodzących z żołędzi”, wyjaśnia dyrektor i współzałożyciel Cerex, Alfonso Vallejo.
Pionierska firma
Rodzinna firma założona została w 2013 roku w niewielkiej miejscowości Zarza de Granadilla w hiszpańskim regionie Extremadura przez dwóch młodych agronomów. Cerex był jedną z pierwszych firm w Hiszpanii, które rozpoczęły produkcję piw rzemieślniczych bez glutenu – już na początku jej działalności do rąk konsumentów trafił napój na bazie sorga. Produkty firmy odniosły wiele sukcesów i zostały docenione licznymi nagrodami, zarówno na poziomie krajowym, jak i ogólnoświatowym. Obecnie przedsiębiorstwo posiada jedyny w Extremadurze zakład wytwarzający piwa bezglutenowe, a napoje pod marką Cerex sprzedawane są w 11 krajach na 3 kontynentach.
Źródła:
Przeczytaj także
Rynek napojów alkoholowych odpowiada za 1/5 całej sprzedaży produktów FMCG w Polsce. Siedem na dziesięć marek z największą sprzedażą wartościową w 2017 roku wywodzi się z branży napojów alkoholowych...
Piwo, zaraz po wodzie i herbacie, jest najbardziej popularnym napojem na świecie. Potocznie mówi się o piwie, że to zupa chmielowa. Tymczasem ma to mniej więcej tyle sensu, ile nazywanie rosołu zupą marchwiową. Chmiel jest w piwie...
Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie (UGR) we współpracy z firmą NanoMyP opracowali sensor optyczny oparty na nanotechnologii, który pozwala usprawnić proces produkcji piwa. Urządzenie jest w stanie wykryć obecność...