Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy test pomoże ocenić dojrzałość awokado oraz innych owoców

Kategoria: Procesy i Technologie

Technika pomiaru dojrzałości owoców awokado mogłaby zmniejszyć odpady nawet o 10% i pomóc zaspokoić popyt konsumentów na gotowe do spożycia owoce. Opracowana i przetestowana przez Cranfield University technologia wykorzystuje laser i małe wibracje do testowania częstotliwości rezonansowej poszczególnych owoców, zapewniając wiarygodną ocenę dojrzałości bez uszkodzenia awokado.

Prawie 30% owoców awokado jest obecnie marnowanych z powodu uszkodzeń spowodowanych testami podczas sortowania, a kolejne 5% strat notowane jest podczas sprzedaży detalicznej. Obecny sposób testowania dojrzałości odbywa się za pomocą urządzenia pneumatycznego, które wciska się w owoc lub testowania ręcznego.

Laserowa wibrometria dopplerowska (LDV)

Brytyjski Uniwersytet Cranfield zaadaptował technologię obecnie najczęściej stosowaną w przemyśle motoryzacyjnym w celu przetestowania jednorodności dużych części inżynieryjnych. Laserowa wibrometria dopplerowska (LDV) przesyła laser do owocu w celu pomiaru załamanego światła i wykorzystuje małe wibracje do testowania częstotliwości rezonansowej. Drgania są wywoływane przez proste zautomatyzowane urządzenie uderzające, które uderza owoce. Udowodniono, że test LDV umożliwia dokładnie przewidzieć najlepszą dojrzałość, idealną do spożycia owoców awokado.

Profesor Leon Terry, dyrektor ds. środowiska i rolnictwa w Cranfield University, powiedział: „Twarde owoce wytwarzają wyższą częstotliwość niż owoce miękkie, więc obliczyliśmy idealną częstotliwość dla dojrzałego awokado i dokładnie zmierzyliśmy to za pomocą testu LDV. Pozostawienie owoców w stanie nieuszkodzonym przynosi ogromne korzyści i znacznie zmniejsza straty. Opracowany przez nas test można rozszerzyć także na inne owoce”.

Znaczenie testu dla przemysłu spożywczego

Biorąc pod uwagę fakt, że Wielka Brytania importuje prawie 100 000 ton awokado rocznie, a owoce są coraz bardziej poszukiwane, przewidywanie dojrzałości jest ogromną korzyścią dla dostawców i detalistów. Drogi produkt, jakim jest awokado przemieszcza się po przenośnikach taśmowych pojedynczo, co oznacza, że dzięki testom LDV może każdy owoc testować indywidualnie. Następnie można zastosować mechanizm automatycznego sortowania, aby oddzielić dojrzałe od niedojrzałych owoców.

Dr Sandra Landahl, pracownik naukowy w Cranfield University dodaje: „Testowaliśmy dokładność LDV na prawdziwej linii produkcyjnej oraz w warunkach laboratoryjnych i metoda ma prawdziwy potencjał, dając dokładne pomiary dojrzałości bez uszkadzania owoców. Jeśli zostanie opracowany, prosty system „sygnalizacji świetlnej” może posortować owoce na dojrzałe, do wyrzucenia lub do przechowywania, pomagając przemysłowi w walce z marnotrawieniem żywności na tym etapie łańcucha dostaw”.

Artykuł o badaniu dojrzałości owoców awokado za pomocą laserowej wibrometrii dopplerowskiej został opublikowany w Biosystems Engineering.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1537511020300866

https://www.cranfield.ac.uk/press/news-2020/new-test-could-guarantee-the-perfect-avocado

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.