Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy test pomoże ocenić dojrzałość awokado oraz innych owoców

Kategoria: Procesy i Technologie

Technika pomiaru dojrzałości owoców awokado mogłaby zmniejszyć odpady nawet o 10% i pomóc zaspokoić popyt konsumentów na gotowe do spożycia owoce. Opracowana i przetestowana przez Cranfield University technologia wykorzystuje laser i małe wibracje do testowania częstotliwości rezonansowej poszczególnych owoców, zapewniając wiarygodną ocenę dojrzałości bez uszkodzenia awokado.

Prawie 30% owoców awokado jest obecnie marnowanych z powodu uszkodzeń spowodowanych testami podczas sortowania, a kolejne 5% strat notowane jest podczas sprzedaży detalicznej. Obecny sposób testowania dojrzałości odbywa się za pomocą urządzenia pneumatycznego, które wciska się w owoc lub testowania ręcznego.

Laserowa wibrometria dopplerowska (LDV)

Brytyjski Uniwersytet Cranfield zaadaptował technologię obecnie najczęściej stosowaną w przemyśle motoryzacyjnym w celu przetestowania jednorodności dużych części inżynieryjnych. Laserowa wibrometria dopplerowska (LDV) przesyła laser do owocu w celu pomiaru załamanego światła i wykorzystuje małe wibracje do testowania częstotliwości rezonansowej. Drgania są wywoływane przez proste zautomatyzowane urządzenie uderzające, które uderza owoce. Udowodniono, że test LDV umożliwia dokładnie przewidzieć najlepszą dojrzałość, idealną do spożycia owoców awokado.

Profesor Leon Terry, dyrektor ds. środowiska i rolnictwa w Cranfield University, powiedział: „Twarde owoce wytwarzają wyższą częstotliwość niż owoce miękkie, więc obliczyliśmy idealną częstotliwość dla dojrzałego awokado i dokładnie zmierzyliśmy to za pomocą testu LDV. Pozostawienie owoców w stanie nieuszkodzonym przynosi ogromne korzyści i znacznie zmniejsza straty. Opracowany przez nas test można rozszerzyć także na inne owoce”.

Znaczenie testu dla przemysłu spożywczego

Biorąc pod uwagę fakt, że Wielka Brytania importuje prawie 100 000 ton awokado rocznie, a owoce są coraz bardziej poszukiwane, przewidywanie dojrzałości jest ogromną korzyścią dla dostawców i detalistów. Drogi produkt, jakim jest awokado przemieszcza się po przenośnikach taśmowych pojedynczo, co oznacza, że dzięki testom LDV może każdy owoc testować indywidualnie. Następnie można zastosować mechanizm automatycznego sortowania, aby oddzielić dojrzałe od niedojrzałych owoców.

Dr Sandra Landahl, pracownik naukowy w Cranfield University dodaje: „Testowaliśmy dokładność LDV na prawdziwej linii produkcyjnej oraz w warunkach laboratoryjnych i metoda ma prawdziwy potencjał, dając dokładne pomiary dojrzałości bez uszkadzania owoców. Jeśli zostanie opracowany, prosty system „sygnalizacji świetlnej” może posortować owoce na dojrzałe, do wyrzucenia lub do przechowywania, pomagając przemysłowi w walce z marnotrawieniem żywności na tym etapie łańcucha dostaw”.

Artykuł o badaniu dojrzałości owoców awokado za pomocą laserowej wibrometrii dopplerowskiej został opublikowany w Biosystems Engineering.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1537511020300866

https://www.cranfield.ac.uk/press/news-2020/new-test-could-guarantee-the-perfect-avocado

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.