O trendach i obowiązkach prawnych w branży spożywczej na targach
Targi POLAGRA w Poznaniu to wydarzenie o najdłuższej tradycji, dedykowane branży spożywczej i sektorowi HoReCa. Tegoroczna edycja wydarzenia odbędzie się w dniach 28 września – 1 października i jak co roku ekspozycji towarzyszyć będą spotkania z ekspertami.
W tym roku partnerem merytorycznym targów POLAGRA została Kancelaria WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr, wiodąca polska kancelaria prawna o międzynarodowym zasięgu, której eksperci już od kilku lat uczestniczą w poznańskich targach dla branży spożywczej i dzielą się wiedzą na temat najnowszych rozwiązań legislacyjnych obowiązujących m.in. producentów, dystrybutorów i sieci handlowe.
Podczas targów POLAGRA 2020, 29 września, będzie można wziąć udział m.in. w spotkaniu nt. najnowszych trendów i obowiązków prawnych w oznakowaniu żywności. Temat ten na targach POLAGRA, został zapoczątkowany już dwa lata temu i niezmiennie budzie ogromne zainteresowanie z uwagi na ciągłe zmiany. W tym roku Magdalena Zielińska-Kuć oraz Piotr Popielarski, prawnicy z Kancelarii WKB, odpowiedzą m.in. na pytania czy przedsiębiorców czeka w najbliższym czasie kolejna rewolucja w zakresie etykietowania żywności i zaprezentują jakie niespodzianki dla branży spożywczej szykuje unijny oraz polski ustawodawca. Uczestnicy spotkania będą mogli dowiedzieć się także czy znakowanie produktów systemem „nutrii-score” stanie się obowiązkowe, czy pojęcia takie jak „virus-free”, „eko”, czy „wege” będzie można stosować dowolnie oraz za którymi trendami w oznakowaniu żywności warto dziś podążać.
Kolejny temat, na którym skoncentrują się eksperci WKB, Aleksandra Dziurkowska i Emanuel Wanat, dotyczyć będzie rozwijania biznesu spożywczego w kanałach online. Obecnie wielu przedsiębiorców decyduje się na dywersyfikację kanałów sprzedaży i postanawia budować swój wizerunek oraz biznes także w sieci. To szansa, ale również wyzwanie dla branży spożywczej, ponieważ handel elektroniczny jest objęty nadzorem kilku regulatorów, którzy konsekwentnie od lat przyglądają się praktykom przedsiębiorców działających w sieci. Dlatego warto zadbać, aby regulamin portalu internetowego, ogólne warunki umowne, polityka prywatności i cookies, podejmowane działania marketingowe i korzystanie z praw własności intelektualnej były w pełni zgodne z obowiązującymi przepisami oraz praktyką organów regulacyjnych. Podczas szkolenia, które odbędzie się trzeciego dnia targów, 30 września, będzie można dowiedzieć się m.in. jak prawidłowo zagwarantować konsumentom ich prawa, jak zredagować postanowienia dokumentów regulujących zasady korzystania z witryny internetowej oraz w jaki sposób dostosować model działalności internetowej do możliwości i potrzeb przedsiębiorcy.
Udział w obu spotkaniach jest bezpłatny, ale wymaga wcześniejszej rejestracji z uwagi na obecnie obowiązujące zasady dotyczące organizacji targów i konferencji. Zgłoszenia można dokonać za pośrednictwem formularzy znajdujących się na stronie www.polagra.pl:
Najnowsze trendy i obowiązki prawne w oznakowaniu żywności | 29.09.2020
<< o szkoleniu i rejestracja uczestników >>
Jak rozwijać biznes spożywczy w sieci | 30.09.2020
<< o szkoleniu i rejestracja uczestników >>
Więcej informacji o targach na stronie www.polagra.pl oraz na Facebook.
Przeczytaj także
-
27.08.2020
Targi POLAGRA 2020 – inaczej, ale bezpiecznie
Tegoroczne spotkanie branży spożywczej w Poznaniu odbędzie się w dniach 28 września – 1 października. To pierwsze i jedno z zaledwie kilku wydarzeń biznesowych, które w tym roku zintegruje branżę spożywczą i sektor HoReCa.
-
27.08.2020
Roślinne alternatywy mięsa i nabiału ponownie w centrum uwagi – konferencja Plant-Powered Perspectives 2020
Trzecia edycja konferencji Plant-Powered Perspectives, której organizatorem są twórcy kampanii Roślinniejemy, odbędzie się już 8 i 9 października, tym razem w formacie online. W gronie prelegentów między innymi Rafał Lankosz (The Vegetarian Butcher), Zuzana Makalova (Garden Gourmet), czy Karolina Kubara, współwłaścicielka marki Dobra Kaloria.
-
24.08.2020
Jak ma się ekożywność w Polsce? Kongres BIOEXPO 2020 już 8-10 października
Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce wciąż rośnie. Według analiz przeprowadzonych przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w 2020 roku wynika, że aż połowa z nas sporadycznie sięga po ekoprodukty. Mimo to nadal pozostajemy w tej kwestii w tyle za innymi europejskimi państwami.