Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena ryzyka bezpieczeństwa higieny w lokalu gastronomicznym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czasy się zmieniają, żyjemy szybko i intensywnie, co powoduje, że coraz częściej spożywamy posiłki poza domem. Testujemy nowe lokale gastronomiczne - zwracając uwagę na menu i sposób przygotowywania posiłków. Konkurencja na rynku gastronomicznym jest bardzo duża, dlatego jeśli dany przedsiębiorca chce utrzymać się na „fali”, musi zadbać o bezpieczeństwo żywności i higienę w lokalu. Bez tego niemożliwym jest uzyskanie pozwolenia na prowadzenia interesu. Jak wygląda przebieg oceny ryzyka bezpieczeństwa żywności i higieny w lokalu gastronomicznym?

Ocena ryzyka bezpieczeństwa higieny w lokalu gastronomicznym

Celem takiego badania jest wydanie pozwolenia na funkcjonowanie jedynie lokali gastronomicznych, których priorytetem jest bezpieczeństwo swoich gości. Podczas oceny kontroli poddawane są wszystkie aspekty bezpieczeństwa żywności wraz z wymaganiami higieniczno-sanitarnymi, uwzględniającymi sprawdzenie:

  • czy przestrzeń lokalu jest zadbana i czysta,
  • czy zespół dba o higienę rąk,
  • czy posiłki przygotowywane są zgodnie z najważniejszymi standardami bezpieczeństwa żywności.

Międzynarodowe standardy  bezpieczeństwa żywności powstały z myślą o konsumentach i ich dobru. Standardy certyfikacyjne mają duże znaczenie w całej Unii Europejskiej, a najważniejsze z nich to:

  • ISO 9001:2015 – system zarządzania jakością
  • ISO 22000; FSSC 22000 – systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • BRC i IFS – systemy bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej przetwarzania
  • GMP+ - bezpieczeństwo w produkcji i obrocie paszami
  • HACCP – podstawowe wymagania dotyczące analizy zagrożeń oraz krytycznych punktów kontroli w produkcji żywności

Naprzeciw wymaganiom i oczekiwaniom konsumentów, a zarazem międzynarodowym standardom, Intertek wprowadził nowy program - Food Hygiene Control. Jest to zintegrowany program dotyczący higieny i bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów obejmujących produkcję żywności z zachowaniem higieny osobistej personelu. Celem programu Food Hygiene Control jest wsparcie klientów w ustanowieniu wysokiego standardu w zakresie bezpieczeństwa żywności, pomagając w kontroli zagrożeń. Weryfikacja obejmuje miejsca, gdzie żywność jest przygotowywana, przetwarzana, gotowana, przechowywana, transportowana, dystrybuowana i podawana do spożycia przez ludzi. Główne założenia programu FHC to:

  • promowanie bezpieczeństwa i jakości żywności na szeroką skalę, 
  • usprawnienie procesów produkcyjnych i obniżenie ryzyka wystąpienia błędów w czasie prac, 
  • rozpoznawalne logo i troska o prestiż danej marki,
  • redukcja ryzyka dla swojej firmy, przy jednoczesnej ochronie konsumenta,
  • doskonałe przygotowanie i praca w oparciu o aktualne przepisy - gwarancja bezstresowej kontroli. 

 

Autor:Intertek
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.