Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ocena ryzyka bezpieczeństwa higieny w lokalu gastronomicznym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czasy się zmieniają, żyjemy szybko i intensywnie, co powoduje, że coraz częściej spożywamy posiłki poza domem. Testujemy nowe lokale gastronomiczne - zwracając uwagę na menu i sposób przygotowywania posiłków. Konkurencja na rynku gastronomicznym jest bardzo duża, dlatego jeśli dany przedsiębiorca chce utrzymać się na „fali”, musi zadbać o bezpieczeństwo żywności i higienę w lokalu. Bez tego niemożliwym jest uzyskanie pozwolenia na prowadzenia interesu. Jak wygląda przebieg oceny ryzyka bezpieczeństwa żywności i higieny w lokalu gastronomicznym?

Ocena ryzyka bezpieczeństwa higieny w lokalu gastronomicznym

Celem takiego badania jest wydanie pozwolenia na funkcjonowanie jedynie lokali gastronomicznych, których priorytetem jest bezpieczeństwo swoich gości. Podczas oceny kontroli poddawane są wszystkie aspekty bezpieczeństwa żywności wraz z wymaganiami higieniczno-sanitarnymi, uwzględniającymi sprawdzenie:

  • czy przestrzeń lokalu jest zadbana i czysta,
  • czy zespół dba o higienę rąk,
  • czy posiłki przygotowywane są zgodnie z najważniejszymi standardami bezpieczeństwa żywności.

Międzynarodowe standardy  bezpieczeństwa żywności powstały z myślą o konsumentach i ich dobru. Standardy certyfikacyjne mają duże znaczenie w całej Unii Europejskiej, a najważniejsze z nich to:

  • ISO 9001:2015 – system zarządzania jakością
  • ISO 22000; FSSC 22000 – systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • BRC i IFS – systemy bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej przetwarzania
  • GMP+ - bezpieczeństwo w produkcji i obrocie paszami
  • HACCP – podstawowe wymagania dotyczące analizy zagrożeń oraz krytycznych punktów kontroli w produkcji żywności

Naprzeciw wymaganiom i oczekiwaniom konsumentów, a zarazem międzynarodowym standardom, Intertek wprowadził nowy program - Food Hygiene Control. Jest to zintegrowany program dotyczący higieny i bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów obejmujących produkcję żywności z zachowaniem higieny osobistej personelu. Celem programu Food Hygiene Control jest wsparcie klientów w ustanowieniu wysokiego standardu w zakresie bezpieczeństwa żywności, pomagając w kontroli zagrożeń. Weryfikacja obejmuje miejsca, gdzie żywność jest przygotowywana, przetwarzana, gotowana, przechowywana, transportowana, dystrybuowana i podawana do spożycia przez ludzi. Główne założenia programu FHC to:

  • promowanie bezpieczeństwa i jakości żywności na szeroką skalę, 
  • usprawnienie procesów produkcyjnych i obniżenie ryzyka wystąpienia błędów w czasie prac, 
  • rozpoznawalne logo i troska o prestiż danej marki,
  • redukcja ryzyka dla swojej firmy, przy jednoczesnej ochronie konsumenta,
  • doskonałe przygotowanie i praca w oparciu o aktualne przepisy - gwarancja bezstresowej kontroli. 

 

Autor: Intertek

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn