Ocena ryzyka bezpieczeństwa higieny w lokalu gastronomicznym
Czasy się zmieniają, żyjemy szybko i intensywnie, co powoduje, że coraz częściej spożywamy posiłki poza domem. Testujemy nowe lokale gastronomiczne - zwracając uwagę na menu i sposób przygotowywania posiłków. Konkurencja na rynku gastronomicznym jest bardzo duża, dlatego jeśli dany przedsiębiorca chce utrzymać się na „fali”, musi zadbać o bezpieczeństwo żywności i higienę w lokalu. Bez tego niemożliwym jest uzyskanie pozwolenia na prowadzenia interesu. Jak wygląda przebieg oceny ryzyka bezpieczeństwa żywności i higieny w lokalu gastronomicznym?
Ocena ryzyka bezpieczeństwa higieny w lokalu gastronomicznym
Celem takiego badania jest wydanie pozwolenia na funkcjonowanie jedynie lokali gastronomicznych, których priorytetem jest bezpieczeństwo swoich gości. Podczas oceny kontroli poddawane są wszystkie aspekty bezpieczeństwa żywności wraz z wymaganiami higieniczno-sanitarnymi, uwzględniającymi sprawdzenie:
- czy przestrzeń lokalu jest zadbana i czysta,
- czy zespół dba o higienę rąk,
- czy posiłki przygotowywane są zgodnie z najważniejszymi standardami bezpieczeństwa żywności.
Międzynarodowe standardy bezpieczeństwa żywności powstały z myślą o konsumentach i ich dobru. Standardy certyfikacyjne mają duże znaczenie w całej Unii Europejskiej, a najważniejsze z nich to:
- ISO 9001:2015 – system zarządzania jakością
- ISO 22000; FSSC 22000 – systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
- BRC i IFS – systemy bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej przetwarzania
- GMP+ - bezpieczeństwo w produkcji i obrocie paszami
- HACCP – podstawowe wymagania dotyczące analizy zagrożeń oraz krytycznych punktów kontroli w produkcji żywności
Naprzeciw wymaganiom i oczekiwaniom konsumentów, a zarazem międzynarodowym standardom, Intertek wprowadził nowy program - Food Hygiene Control. Jest to zintegrowany program dotyczący higieny i bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów obejmujących produkcję żywności z zachowaniem higieny osobistej personelu. Celem programu Food Hygiene Control jest wsparcie klientów w ustanowieniu wysokiego standardu w zakresie bezpieczeństwa żywności, pomagając w kontroli zagrożeń. Weryfikacja obejmuje miejsca, gdzie żywność jest przygotowywana, przetwarzana, gotowana, przechowywana, transportowana, dystrybuowana i podawana do spożycia przez ludzi. Główne założenia programu FHC to:
- promowanie bezpieczeństwa i jakości żywności na szeroką skalę,
- usprawnienie procesów produkcyjnych i obniżenie ryzyka wystąpienia błędów w czasie prac,
- rozpoznawalne logo i troska o prestiż danej marki,
- redukcja ryzyka dla swojej firmy, przy jednoczesnej ochronie konsumenta,
- doskonałe przygotowanie i praca w oparciu o aktualne przepisy - gwarancja bezstresowej kontroli.
Przeczytaj także
-
23.10.2018
Związki chemiczne w żywności, o czym musisz wiedzieć jako producent bądź dystrybutor?
Prawo żywnościowe zmienia się bardzo dynamicznie, stale wpływając na produkcję żywności. Ostatnie miesiące to między innymi kontrowersje związane z badaniami dotyczącymi dwóch substancji – akrylamidu i furanu, które okazały się być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. To również czas zagorzałej dyskusji nad wprowadzaniem do obrotu nowej żywności, której w ostatnim czasie na rynku jest coraz więcej...