Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Związki chemiczne w żywności, o czym musisz wiedzieć jako producent bądź dystrybutor?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Prawo żywnościowe zmienia się bardzo dynamicznie, stale wpływając na produkcję żywności. Ostatnie miesiące to między innymi kontrowersje związane z badaniami dotyczącymi dwóch substancji – akrylamidu i furanu, które okazały się być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. To również czas zagorzałej dyskusji nad wprowadzaniem do obrotu nowej żywności, której w ostatnim czasie na rynku jest coraz więcej.

Obowiązkowe badania dopuszczalnej ilości akrylamidu w żywności. Nowe rozporządzenie Komisji (UE)

Akrylamid to związek chemiczny, który powstaje w wielu rodzajach żywności, szczególnie o dużej zawartości skrobi (ziemniaki, pieczywo) podczas procesów takich, jak smażenie, grillowanie czy pieczenie. Na podstawie badań przeprowadzonych na zwierzętach stwierdzono, że jest to środek rakotwórczy, który może również uszkadzać układ nerwowy i rozrodczy. 9 lutego 2017 roku Komisja UE ogłosiła plany dotyczące wprowadzenia restrykcji w zakresie maksymalnej dopuszczalnej zawartości akrylamidu w produktach spożywczych typu convenience, takich jak produkty dla dzieci, chipsy czy frytki.

W kwietniu 2018 roku w życie weszło nowe prawo europejskie, określające dozwoloną zawartość akrylamidu w różnych rodzajach produktów spożywczych. Pojawienie się tego prawa spowodowało szybki rozwój nowatorskich metod redukcji występowania akrylamidu w żywności, jak również znaczący postęp w opracowywaniu skutecznych sposobów wykrywania tej szkodliwej substancji. Wynikająca z tego rygorystyczna kontrola jakości produktów narażonych na zwiększoną zawartość akrylamidu pomaga producentom w spełnieniu wymagań prawa żywnościowego Unii Europejskiej i redukuje potencjalne zagrożenie dla zdrowia mieszkańców UE.

Nowe przepisy określają dozwoloną zawartość akrylamidu i furanu w produktach spożywczych (fot. Intertek.pl)

Zawartość furanu w żywności. Zamiany w prawie dotyczące zawartości substancji w produktach żywnościowych

Drugą substancją, której wykrycie w produktach spożywczych spowodowało wprowadzenie nowego prawa UE, jest furan. Może on tworzyć się w jedzeniu i napojach, w których dochodzi pod wpływem ogrzewania do degradacji naturalnie występujących cukrów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu askorbinowego (wit. C). Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności poinformował, że długotrwała ekspozycja na furan może prowadzić do uszkodzenia wątroby, a najbardziej narażoną grupą osób są niemowlęta ze względu na duże spożycie gotowych dań w słoikach. Prawo UE, które weszło w życie w 2018 roku, jest rezultatem wielu badań przeprowadzonych przez ekspertów Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności - na podstawie wyników stwierdzili oni, że w przypadku akryalmidu i furanu limity powinny być ograniczone do poziomów tak niskich, jak to realnie możliwe.

Innowacyjna żywność Novel Food. Nowe produkty na rynku

Ważnym trendem, który obserwują producenci i dystrybutorzy wyrobów spożywczych, jest Novel Food, czyli „nowa żywność”, która podbija rynek Unii Europejskiej. Wprowadzenie jej do obrotu handlowego to proces, który powinien być dokonywany z literą prawa. Niezwykle istotną rolę w tym kontekście pełni Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z 25 listopada 2015 dotyczące nowej żywności. Reguluje ono przede wszystkim procedury wydawania zezwoleń na wprowadzanie do obrotu nowej żywności, rezultatem czego ma być skrócenie czasu oczekiwania na wydanie zezwolenia. Nowe przepisy ułatwiają więc wprowadzanie „nowej żywności” na rynek. Pojawienie się tego trendu było motorem do organizacji wielu szkoleń i targów, podczas których organizatorzy starają się odpowiedzieć na pytania: czym jest „nowa żywność”, jak uzyskać zezwolenie na jej wprowadzenie do obrotu oraz jakie są konsekwencje dla tych, którzy nie spełnią wymogów rozporządzenia lub naruszą zasady odpowiedniego etykietowania produktów.

Innowacyjna żywność podbija rynek Unii Europejskiej (fot. Intertek.pl)

Zmiany w prawie a produkcja żywności

Każda zmiana w prawie żywieniowym ma bezpośredni wpływ na produkcję żywności. Rozporządzenia dotyczące akrylamidu i furanu wymogły na producentach zastosowanie metod redukcji obecności tych substancji w żywności, a także przeprowadzenie badań mających na celu kontrolę produktów narażonych na ich zwiększoną zawartość. Był to również bodziec do rozwoju nowatorskich metod minimalizowania poziomu tych szkodliwych substancji. Wiele organizacji zaproponowało wykorzystanie naturalnych substancji antyoksydacyjnych, pozwalających znacząco ograniczyć powstawanie akrylamidu i furanu oraz przedłużenie trwałości produktów poddanych obróbce termicznej. Firma Intertek specjalizuje się w kompleksowym wsparciu całości procesu obiegu żywności na rynku. W tym kontroli wszystkich etapów produkcji, etapów dostaw, sprzedaży i dystrybucji żywności.

Autor:Intertek
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.