Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Prawo żywnościowe zmienia się bardzo dynamicznie, stale wpływając na produkcję żywności. Ostatnie miesiące to między innymi kontrowersje związane z badaniami dotyczącymi dwóch substancji – akrylamidu i furanu, które okazały się być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. To również czas zagorzałej dyskusji nad wprowadzaniem do obrotu nowej żywności, której w ostatnim czasie na rynku jest coraz więcej.
Obowiązkowe badania dopuszczalnej ilości akrylamidu w żywności. Nowe rozporządzenie Komisji (UE)
Akrylamid to związek chemiczny, który powstaje w wielu rodzajach żywności, szczególnie o dużej zawartości skrobi (ziemniaki, pieczywo) podczas procesów takich, jak smażenie, grillowanie czy pieczenie. Na podstawie badań przeprowadzonych na zwierzętach stwierdzono, że jest to środek rakotwórczy, który może również uszkadzać układ nerwowy i rozrodczy. 9 lutego 2017 roku Komisja UE ogłosiła plany dotyczące wprowadzenia restrykcji w zakresie maksymalnej dopuszczalnej zawartości akrylamidu w produktach spożywczych typu convenience, takich jak produkty dla dzieci, chipsy czy frytki.
W kwietniu 2018 roku w życie weszło nowe prawo europejskie, określające dozwoloną zawartość akrylamidu w różnych rodzajach produktów spożywczych. Pojawienie się tego prawa spowodowało szybki rozwój nowatorskich metod redukcji występowania akrylamidu w żywności, jak również znaczący postęp w opracowywaniu skutecznych sposobów wykrywania tej szkodliwej substancji. Wynikająca z tego rygorystyczna kontrola jakości produktów narażonych na zwiększoną zawartość akrylamidu pomaga producentom w spełnieniu wymagań prawa żywnościowego Unii Europejskiej i redukuje potencjalne zagrożenie dla zdrowia mieszkańców UE.
Nowe przepisy określają dozwoloną zawartość akrylamidu i furanu w produktach spożywczych (fot. Intertek.pl)
Zawartość furanu w żywności. Zamiany w prawie dotyczące zawartości substancji w produktach żywnościowych
Drugą substancją, której wykrycie w produktach spożywczych spowodowało wprowadzenie nowego prawa UE, jest furan. Może on tworzyć się w jedzeniu i napojach, w których dochodzi pod wpływem ogrzewania do degradacji naturalnie występujących cukrów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu askorbinowego (wit. C). Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności poinformował, że długotrwała ekspozycja na furan może prowadzić do uszkodzenia wątroby, a najbardziej narażoną grupą osób są niemowlęta ze względu na duże spożycie gotowych dań w słoikach. Prawo UE, które weszło w życie w 2018 roku, jest rezultatem wielu badań przeprowadzonych przez ekspertów Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności - na podstawie wyników stwierdzili oni, że w przypadku akryalmidu i furanu limity powinny być ograniczone do poziomów tak niskich, jak to realnie możliwe.
Innowacyjna żywność Novel Food. Nowe produkty na rynku
Ważnym trendem, który obserwują producenci i dystrybutorzy wyrobów spożywczych, jest Novel Food, czyli „nowa żywność”, która podbija rynek Unii Europejskiej. Wprowadzenie jej do obrotu handlowego to proces, który powinien być dokonywany z literą prawa. Niezwykle istotną rolę w tym kontekście pełni Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z 25 listopada 2015 dotyczące nowej żywności. Reguluje ono przede wszystkim procedury wydawania zezwoleń na wprowadzanie do obrotu nowej żywności, rezultatem czego ma być skrócenie czasu oczekiwania na wydanie zezwolenia. Nowe przepisy ułatwiają więc wprowadzanie „nowej żywności” na rynek. Pojawienie się tego trendu było motorem do organizacji wielu szkoleń i targów, podczas których organizatorzy starają się odpowiedzieć na pytania: czym jest „nowa żywność”, jak uzyskać zezwolenie na jej wprowadzenie do obrotu oraz jakie są konsekwencje dla tych, którzy nie spełnią wymogów rozporządzenia lub naruszą zasady odpowiedniego etykietowania produktów.
Innowacyjna żywność podbija rynek Unii Europejskiej (fot. Intertek.pl)
Zmiany w prawie a produkcja żywności
Każda zmiana w prawie żywieniowym ma bezpośredni wpływ na produkcję żywności. Rozporządzenia dotyczące akrylamidu i furanu wymogły na producentach zastosowanie metod redukcji obecności tych substancji w żywności, a także przeprowadzenie badań mających na celu kontrolę produktów narażonych na ich zwiększoną zawartość. Był to również bodziec do rozwoju nowatorskich metod minimalizowania poziomu tych szkodliwych substancji. Wiele organizacji zaproponowało wykorzystanie naturalnych substancji antyoksydacyjnych, pozwalających znacząco ograniczyć powstawanie akrylamidu i furanu oraz przedłużenie trwałości produktów poddanych obróbce termicznej. Firma Intertek specjalizuje się w kompleksowym wsparciu całości procesu obiegu żywności na rynku. W tym kontroli wszystkich etapów produkcji, etapów dostaw, sprzedaży i dystrybucji żywności.
Przeczytaj także
Czasy się zmieniają, żyjemy szybko i intensywnie, co powoduje, że coraz częściej spożywamy posiłki poza domem. Testujemy nowe lokale gastronomiczne - zwracając uwagę na menu i sposób przygotowywania posiłków. Konkurencja na rynku gastronomicznym jest bardzo duża, dlatego jeśli dany przedsiębiorca chce utrzymać się na „fali”, musi zadbać o bezpieczeństwo żywności i higienę w lokalu. Bez tego niemożliwym jest uzyskanie pozwolenia na prowadzenia interesu. Jak wygląda przebieg oceny ryzyka bezpieczeństwa żywności i higieny w lokalu gastronomicznym?
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) przeprowadziła szeroko zakrojone badania produktów spożywczych w celu sprawdzenia obecności akrylamidu oraz furanu – przeanalizowano wyroby takie, jak frytki, pieczywo, płatki śniadaniowe, ciastka...
11 grudnia 2017 r. weszło w życie rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w nocie prasowej z 25 października 2017 r. ostrzega przed możliwymi zagrożeniami dla zdrowia związanymi z furanem - związkiem wytwarzającym się naturalnie podczas ogrzewania żywności.