Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zanieczyszczenia Żywności - Europejscy eksperci ds. bezpieczeństwa żywności alarmują o niebezpieczeństwie związanym z furanem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w nocie prasowej z 25 października 2017 r. ostrzega przed możliwymi zagrożeniami dla zdrowia związanymi z furanem - związkiem wytwarzającym się naturalnie podczas ogrzewania żywności.

Według opinii ekspertów EFSA długotrwała ekspozycja konsumentów na furan i metylofurany w żywności może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Najbardziej narażoną grupą osób są niemowlęta, głównie ze względu na wysokie spożycie gotowych do spożycia dań w słoikach. W pozostałych grupach konsumentów, w zależności od wieku i nawyków, narażenie na ekspozycję wynika głównie ze spożycia żywności na bazie zbóż oraz kawy.

Furan oraz związki takie jaki 2- i 3-metylofurany są zanieczyszczeniami chemicznymi, które tworzą się naturalnie w trakcie ogrzewania żywności, w tym gotowania. Należy zaznaczyć, że substancje te były zawsze obecne w gotowanej lub podgrzewanej żywności.

Potencjalne ryzyko związane z furanem

EFSA przeprowadziła ocenę związku na podstawie monitorowania poziomów furanu w żywności oraz ekspozycji wśród konsumentów. Dr Helle Knutsen, przewodnicząca Panelu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń w Łańcuchu Żywnościowym, powiedziała:

"W oparciu o badania na zwierzętach stwierdziliśmy, że uszkodzenie oraz rak wątroby są najbardziej poważnymi skutkami zdrowotnymi. To w jaki sposób furan powoduje raka nie jest jeszcze do końca zrozumiały. Nie wykluczamy, że może być spowodowany bezpośrednią interakcją z DNA, jednak do tej pory nie udało się nam ustalić bezpiecznego poziomu - tolerowanego dziennego spożycia (TDI). Obliczyliśmy natomiast margines ekspozycji na związek. Tak jak Komitet Ekspertów FAO / WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) oceniliśmy, że ekspozycja konsumentów na furan zawarty w żywności wskazuje na zagrożenie dla zdrowia ludzkiego”

Najbardziej narażeni konsumenci

Pomimo, że przeciętne spożycie produktów zawierających furan wskazuje na niski poziom zagrożenia zdrowia większości konsumentów, to w przypadku narażenia na jego wysoką ekspozycję jest ona do trzykrotnie większa.

Ekspozycja jest także wyższa przy uwzględnieniu 2- i 3-metylofuranu. Na przykład poziom 2-metylofuranu w kawie może być czterokrotnie wyższy niż furanu.

Wciąż nie posiadamy pełnej wiedzy na temat toksyczności furanu oraz metylofuranów, a także na temat narażenia na nie, jednak uwzględniając te niepewności, eksperci EFSA prędzej zawyżyli zagrożenie jakie stwarza ekspozycja na furan i związki podobne niż nie docenili go.

Obniżenie ekspozycji na furan

Furany tworzą z różnych substancji naturalnie obecnych w żywności, w tym witaminy C, węglowodanów, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz karotenoidów. Warunki gotowania/przetworzenia pozwalają określić jaka ilość furanu jest wytwarzana oraz tracona (głównie poprzez odparowanie) w procesie,  a także ile związku jest obecnego w spożywanej żywności.

"Nasza opinia opisuje w jaki sposób praktyki gotowania mogą zmniejszyć narażenie na działanie furanu i metylofuranów, pamiętając, że konsumenci są narażeni na nie w różnych produktach spożywczych."

Dla przykładu, ze względu na niestabilności furanu, ponowne podgrzewanie potraw gotowych do spożycia dla niemowląt i małych dzieci w gorącej wodzie bez pokrywki może zmniejszyć ich ekspozycję o około 15-30%.

Różne sposoby przygotowywania kawy powodują różne straty w koncentracji furanu. Straty w gotowanej/tureckiej kawie są 3 do 4 razy większe niż w przypadku kawy parzonej przez filtr lub espresso.

Poziom zawartości furanu w tostach wzrasta wraz z czasem opiekania oraz stopniem brązowienia, aczkolwiek tosty są jednym z mniej ważnych czynników wpływającym na całkowite narażenie furanu.

Opinia EFSA: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2017.5005/pdf

Nota prasowa EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/171025

 

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.