Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Akrylamid w żywności – głosowanie na korzyść Komisji UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

19 lipca reprezentanci Państw Członkowskich UE przegłosowali projekt Komisji Unii Europejskiej dotyczący ograniczenia obecności akrylamidu w żywności. 22 członków UE głosowało za wprowadzeniem nowych przepisów, natomiast Niemcy, Hiszpania, Litwa, Malta, Holandia oraz Słowacja wstrzymały się od głosu.

Wprowadzone przepisy wymagać będą od producentów żywności wprowadzenia obowiązkowych pomiarów w celu ograniczenia obecności akrylamidu w produktach, proporcjonalnie do wielkości oraz rodzaju ich działalności.

Przepisy mają także narzucać dużym producentom wprowadzenie dodatkowych systemów takich jak systemy zarządzania kontrolujące zagrożenia chemiczne oraz biologiczne na wszystkich etapach procesu produkcji.

Komisarz Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności, Vytenis Andriukaitis skomentował głosowanie:
Postawiliśmy dzisiaj bardzo istotny krok w stronę ochrony zdrowia i bytu mieszkańców Unii. Nowe przepisy nie tylko pomogą zredukować obecność tej rakotwórczej substancji w żywności, ale także wpłyną na zwiększenie świadomości konsumentów na problem ekspozycji na akrylamid nawet podczas przygotowywania posiłków w domu

Przepisy zostaną przesłane do Rady UE oraz Parlamentu Europejskiego. Instytucje te będą miały trzy miesiące na sprawdzenie przed finalnym wprowadzeniem przepisów przez Komisję UE. Przewiduje się, że nowe przepisy wejdą w życie wiosną 2018 roku.

Komisja planuje także, zaraz po wprowadzeniu nowych przepisów, rozpoczęcie dyskusji nad wprowadzeniem dodatkowych wytycznych takich jak ustanowienie maksymalnego poziomu akrylamidu w niektórych kategoriach żywności.

Akrylamid jest rakotwórczą substancją powstającą z naturalnie występującej wolnej asparaginy (aminokwas) oraz cukrów w czasie obróbki termicznej powyżej 120°C np. smażenia, pieczenia oraz wypiekania. Występuje głównie w produktach ziemniaczanych, zbożowych, kawie oraz substytutach kawy.

Obecność akrylamidu w żywności została początkowo wykryta już w 2002 roku i od tego czasu naukowcy starają się opracować metody redukcji związku w żywności. W roku 2015 EFSA potwierdziła rakotwórcze właściwości substancji oraz podkreśliła, że obecne poziomy narażenia na akrylamid w wyniku spożycia wywołują duże obawy ze względu na jego właściwości rakotwórcze. EFSA stwierdziła również, że poziomy akrylamidu w żywności nie zmniejszyły się w ostatnich latach. Dodatkowo dochodzenie przeprowadzone przez Państwa Członkowskie na bazie zaleceń Komisji wykazało, że wprowadzanie nieobowiązkowych technik zapobiegania migracji związku do żywności przez producentów żywności było mocno zróżnicowane.

Źródła:

European Commision Press Release Database; Acrylamide: vote in favour of Commission's proposal to reduce presence in food

Wybierz obszar: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.