Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Listeria monocytogenes w produktach gotowych do spożycia (RTE) - luki w ocenie ryzyka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wypełnianie luk i brakujących elementów przeprowadzenia oceny ryzyka występowania Listeria monocytogenes w produktach gotowych do spożycia (RTE) - Sekwencjonowanie genomu (WGS) – „Whole Genome Sequencing”

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował ostatnio raport, który przedstawia wyniki projektu "Wypełniając luki do wykonywania oceny ryzyka dla Listeria monocytogenes w produktach gotowych do spożycia (RTE): aktywność 3, porównywania izolatów z różnych etapów wzdłuż łańcucha żywnościowego, oraz od ludzi z wykorzystaniem techniki całościowego sekwencjonowania genomu (WGS).”

Głównym celem badania było porównanie L. monocytogenes  w izolatach próbek gotowej do spożycia (RTE) żywności, zebranych w UE, na różnych etapach wzdłuż całego łańcucha żywnościowego oraz od poszkodowanych osób przy zastosowaniu techniki WGS.

Łącznie do badań wybranych zostało 1143 izolatów  L. monocytogenes, w tym 333 klinicznie wyizolowane od ludzi oraz 810 izolatów z łańcucha żywnościowego. Izolaty zostały poddane procesowi  całościowego  sekwencjonowania genomu. Filogeneza (pochodzenie) wykazało wyraźny opis pomiędzy rodowodem L. monocytogenes oraz pomiędzy kompleksami klonowymi w obrębie rodów.  Zastosowano szereg metod różnicowania i sekwencjonowania danych w celu zapewnienia ram niezbędnych do udzielenia odpowiedzi na pytania dotyczące różnorodności genetycznej i relacji epidemiologicznych.

Retrospektywna analiza ​​dziewięciu przypadków ognisk zatruć wykazała, że WGS jest potężnym narzędziem w krajowych i międzynarodowych badaniach epidemii, jako że pozwala dokładnie określić izolaty biorące udział w zatruciu lub nie. Modele atrybucji źródeł pokazały że rezerwuar mikroflory bydlęcej jest głównym źródłem chorób u ludzi, choć również inne źródła  przyczyniały się istotnie do zachorowań, a  przedziały ufności były wysokie.

Liczne, spójne genetycznie powiązania zostały zidentyfikowane pomiędzy teoretycznie niepowiązanymi szczepami, z których część występowała w izolatach z wielu krajów. Obecność przypuszczalnych markerów dających potencjał do przetrwania/namnażania się w łańcuchu żywnościowym i/lub powodowania choroby u ludzi została zbadana przez wykrywanie obecności domniemanych genów wirulencji, genów AMR i czynników dających możliwość przetrwania w łańcuchu przetwórstwa żywności.

Badanie wykazało jedną z głównych zalet metody WGS, czyli przydatność do rozwiązania szeregu problemów i odpowiedzi na pytania, w tym dotyczących zjadliwości, oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, przypisania źródła pochodzenia, nadzoru, wykrywania oraz dochodzenia epidemiologicznego w jednym eksperymencie.

Zródło :

  1.  http://www.efsa.europa.eu 

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.