Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Brytyjskie badania
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) przeprowadziła szeroko zakrojone badania produktów spożywczych w celu sprawdzenia obecności akrylamidu oraz furanu – przeanalizowano wyroby takie, jak frytki, pieczywo, płatki śniadaniowe, ciastka, kawa, żywność dla niemowląt, ciasta, wypieki i czekolada. Kontrole wykazały, że stwierdzone w żywności poziomy tych substancji nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. W związku z tym FSA nie zmienia rekomendacji dla konsumentów dotyczących spożycia wymienionych związków. Projekt Agencji stanowi odpowiedź na sugestię Komisji Europejskiej, która zaleciła zbadanie poziomów akrylamidu i furanu w produktach żywnościowych wszystkim państwom członkowskim.
Wpływ wysokiej temperatury
Akrylamid jest związkiem chemicznym powstającym w wielu rodzajach żywności, przede wszystkim o dużej zawartości skrobi, jak ziemniaki czy pieczywo, na skutek długiej ekspozycji na wysoką temperaturę, na przykład w czasie smażenia, grillowania czy pieczenia. Furan natomiast może tworzyć się w jedzeniu i napojach, w których dochodzi pod wpływem ogrzewania do degradacji naturalnie występujących cukrów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu askorbinowego (witaminy C).
Nowe prawo w UE
W kwietniu tego roku weszło w życie nowe prawo europejskie dotyczące dopuszczalnej zawartości akrylamidu w różnych rodzajach produktów spożywczych. Regulacje te zostały wstępnie zatwierdzone już w ubiegłym roku, jednak dano producentom czas na przebadanie swoich wyrobów i dostosowanie się do nowych zasad. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) doszedł do wniosku, że obowiązujące dotychczas poziomy ekspozycji na akrylamid, furan oraz jego pochodne, takie jak 2-metylofuran i 3-metylofuran, mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Eksperci EFSA stwierdzili, że w przypadku tych substancji limity powinny być ograniczone do poziomów tak niskich, jak to realnie możliwe (ALARA).
Nowe rozwiązania dla przemysłu
Wejście w życie nowego prawodawstwa unijnego stało się dla producentów bodźcem do rozwoju nowatorskich metod redukcji występowania szkodliwych substancji w żywności. Przykładem jest Frutarom Food Protection Solutions, który oferuje naturalne substancje antyoksydacyjne, pozwalające znacząco ograniczyć powstawanie akrylamidu oraz przedłużyć trwałość produktów poddanych obróbce termicznej. Firma Renaissance BioScience opracowała z kolei produkt na bazie drożdży o nazwie Acrylow, który umożliwia zmniejszenie ilości akrylamidu we frytkach, chipsach i kawie – w 2016 roku otrzymał on w USA taki sam status, jak konwencjonalne drożdże piekarskie i browarnicze.
Źródło:
https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/acrylamide
https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/acrylamide-and-furan-survey-results-published
Przeczytaj także
Akryloamid jest organicznym związkiem chemicznym powstającym w niektórych środkach spożywczych podczas obróbki w temperaturze co najmniej 120 st.C. Produkty te zawierają przede wszystkim cukry i aminokwasy...
Portal spożywczy FoodFakty informuje: 20 listopada 2017 r. ukazało się Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w nocie prasowej z 25 października 2017 r. ostrzega przed możliwymi zagrożeniami dla zdrowia związanymi z furanem - związkiem wytwarzającym się naturalnie podczas ogrzewania żywności.