Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
11 grudnia 2017 r. weszło w życie rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności.
Zgodnie z rozporządzeniem, nie naruszając mających zastosowanie przepisów prawa Unii w zakresie żywności, podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, które produkują i wprowadzają na rynek środki spożywcze wymienione poniżej, stosują środki łagodzące określone w załącznikach I i II w celu osiągnięcia najniższych racjonalnie osiągalnych poziomów akryloamidu poniżej poziomów odniesienia określonych w załączniku IV do decyzji. Dotyczy to następujących środków spożywczych:
Przykładowe środki łagodzące to:
Środki łagodzące określone w rozporządzeniu opierają się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej, a ich skuteczność w ograniczaniu poziomów akryloamidu bez niekorzystnego wpływu na jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów została dowiedziona. Środki łagodzące zostały ustanowione po przeprowadzeniu szerokich konsultacji z organizacjami reprezentującymi zainteresowane podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, konsumentów i specjalistów z właściwych organów państw członkowskich. W przypadku, gdy środki łagodzące obejmują stosowanie dodatków do żywności i innych substancji, te dodatki do żywności i inne substancje powinny być stosowane zgodnie z ich zezwoleniem na stosowanie.
Rozporządzenie stosuje się od 11 kwietnia 2018 r.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Decyzją z dnia 6 listopada 2017 r. nr 2017/2104 D Rada UEzdecydowała w zakresie stanowiska jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii Europejskiej, w odniesieniu do wniosków w sprawie norm jakości dla owoców i warzyw Wnioski te mają zostać...
Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/2078 z dnia 10 listopada 2017 r. zezwolono na rozszerzenie zastosowania beta-glukanów z drożdży jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu...