Środki służące ograniczeniu akryloamidu w żywności
11 grudnia 2017 r. weszło w życie rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności.
Zgodnie z rozporządzeniem, nie naruszając mających zastosowanie przepisów prawa Unii w zakresie żywności, podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, które produkują i wprowadzają na rynek środki spożywcze wymienione poniżej, stosują środki łagodzące określone w załącznikach I i II w celu osiągnięcia najniższych racjonalnie osiągalnych poziomów akryloamidu poniżej poziomów odniesienia określonych w załączniku IV do decyzji. Dotyczy to następujących środków spożywczych:
- frytki, inne krojone (smażone na głębokim tłuszczu) produkty i krojone chipsy ziemniaczane ze świeżych ziemniaków;
- chipsy ziemniaczane, przekąski, krakersy i inne produkty ziemniaczane z masy ziemniaczanej;
- pieczywo;
- płatki śniadaniowe (z wyłączeniem płatków owsianych);
- pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie: ciastka, herbatniki, suchary, batony zbożowe, podpłomyki, rożki, wafle, bułeczki i pierniki, a także krakersy, pieczywo chrupkie i substytuty pieczywa. W tej kategorii krakers to suchy herbatnik (wypiek na bazie mąki zbożowej);
- kawa palona; rozpuszczalna (kawa instant); substytuty kawy; żywność dla dzieci i produkty zbożowe przetworzone przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci.
Przykładowe środki łagodzące to:
- wybór odpowiednich odmian ziemniaków, odpowiednie przechowywanie i transport ziemniaków,
- w przypadku chipsów ziemniaczanych: np. opracowanie receptury i procesu produkcyjnego z uwzględnieniem temperatury oleju do smażenia;
- w przypadku płatków śniadaniowych, wyrobów cukierniczych i piekarniczych np. przestrzeganie dobrych praktyk rolniczych w zakresie nawożenia, zwłaszcza w odniesieniu do zachowania zrównoważonych poziomów siarki w glebie oraz zapewnienie prawidłowego stosowania azotu, przestrzeganie dobrych praktyk fitosanitarnych w celu zapewnienia stosowania dobrych praktyk dotyczących środków ochrony upraw, aby zapobiegać zakażeniu spowodowanemu przez grzyby (w celu uniknięcia podwyższonego poziomu asparaginy w zbożach).
Środki łagodzące określone w rozporządzeniu opierają się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej, a ich skuteczność w ograniczaniu poziomów akryloamidu bez niekorzystnego wpływu na jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów została dowiedziona. Środki łagodzące zostały ustanowione po przeprowadzeniu szerokich konsultacji z organizacjami reprezentującymi zainteresowane podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, konsumentów i specjalistów z właściwych organów państw członkowskich. W przypadku, gdy środki łagodzące obejmują stosowanie dodatków do żywności i innych substancji, te dodatki do żywności i inne substancje powinny być stosowane zgodnie z ich zezwoleniem na stosowanie.
Rozporządzenie stosuje się od 11 kwietnia 2018 r.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
-
18.12.2017
Prawo żywnościowe: Rynek warzyw i owoców
Decyzją z dnia 6 listopada 2017 r. nr 2017/2104 D Rada UEzdecydowała w zakresie stanowiska jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii Europejskiej, w odniesieniu do wniosków w sprawie norm jakości dla owoców i warzyw Wnioski te mają zostać...
-
14.12.2017
Prawo żywnościowe: Nowe składniki żywności
Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/2078 z dnia 10 listopada 2017 r. zezwolono na rozszerzenie zastosowania beta-glukanów z drożdży jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu...