Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/2078 z dnia 10 listopada 2017 r. zezwolono na rozszerzenie zastosowania beta-glukanów z drożdży jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (decyzja notyfikowana jako dokument nr C (2017) 7391)17.
Na podstawie decyzji:
- zezwala się na wprowadzenie do obrotu w Unii beta-glukanów z drożdży (Saccharomyces cerevisiae) zgodnych ze specyfikacją w załączniku I do decyzji jako nowego składnika żywności do zastosowań wyszczególnionych i przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II do decyzji;
- 2′-fukozylolaktoza w postaci proszku i płynnego koncentratu dopuszczona do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczana na etykiecie środków spożywczych jako „2′-fukozylolaktoza” w przypadku proszku i płynnego koncentratu;
- 2′-fukozylolaktoza nie wchodzi w zakres rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady, ponieważ genetycznie zmodyfikowany szczep Escherichia coli BL21 jest wykorzystywany jako substancja pomocnicza w przetwórstwie, a materiał uzyskany z genetycznie zmodyfikowanego mikroorganizmu nie występuje w nowej żywności;
Decyzja skierowana jest do podmiotu Jennewein Biotechnologie GmbH, Maarweg 32, 53619 Rheinbreitbach, Niemcy; decyzja wchodzi w życie z chwilą notyfikacji adresatowi.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
31 października 2017 r. opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1981 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do warunków dotyczących temperatury podczas transportu mięsa...
Trwają dalsze prace nad ustawą dotyczącą oznakowania produktów wolnych od GMO. W październiku 2017 r. pozyskano stanowiska zgłoszone w ramach konsultacji publicznych i uzgodnień międzyresortowych...
Portal spożywczy FoodFakty informuje: 10 listopada ukazały się dwie decyzje wykonawcze Komisji UE dopuszczające dwa nowe składniki żywności: beta-glukany z drożdży oraz wyciąg bogaty w taksyfolinę...