Prawo żywnościowe: Rynek warzyw i owoców
Decyzją z dnia 6 listopada 2017 r. nr 2017/2104 D Rada UEzdecydowała w zakresie stanowiska jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii Europejskiej, w odniesieniu do wniosków w sprawie norm jakości dla owoców i warzyw Wnioski te mają zostać przyjęte naforum Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ – Grupy Roboczej ds. Norm Jakości Produktów Rolnych (EKG ONZ–WP.7).
Zgodnie z decyzją państwa członkowskie, które uczestniczą w EKG ONZ–WP.7, działając wspólnie w interesie Unii, zatwierdzają wnioski sporządzone przez sekcję branżową ds. normalizacji świeżych owoców i warzyw i sekcjębranżową ds. normalizacji produktów suchych i suszonych dotyczące ustanowienia nowych norm jakości EKG ONZ dla owoców i warzyw lub zmian do istniejących norm jakości EKG ONZ dla owoców i warzyw, pod warunkiem, że:
- nowe normy jakości dla owoców i warzyw lub zmiany istniejących norm jakości dla owoców i warzyw są w interesie Unii i służą celom realizowanym przez Unię w ramach jej polityki rolnej; oraz
- nowe normy jakości dla owoców i warzyw lub zmiany istniejących norm jakości dla owoców i warzyw nie są sprzeczne z prawem Unii, a w szczególności nie są sprzeczne z rozporządzeniem (UE) nr 1308/2013, bez uszczerbku dla prawa Komisji do dostosowania przepisów Unii w drodze aktu delegowanego, w szczególności w odniesieniu do norm handlowych dla owoców i warzyw, o których mowa w art. 75 tego rozporządzenia.
Decyzja weszła w życie 18 listopada 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
-
14.12.2017
Prawo żywnościowe: Nowe składniki żywności
Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/2078 z dnia 10 listopada 2017 r. zezwolono na rozszerzenie zastosowania beta-glukanów z drożdży jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu...
-
11.12.2017
Bezpieczeństwo żywności – rozporządzenie ws. warunków dotyczących temperatury transportu mięsa
31 października 2017 r. opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1981 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do warunków dotyczących temperatury podczas transportu mięsa...