Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ochratoksyna A w rodzynkach oraz kilka przypadków listerii w łososiu - raport tygodniowy RASFF (19-25.11.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (19-25.11.2018przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018

 

PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF 

 

Produkt:  chochla do zupy
Kraj pochodzenia:  Niemcy (wyprodukowano w Bangladeszu)
Ryzyko:  migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych (1.622 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  rodzynki
Kraj pochodzenia:  Turcja
Ryzyko:  ochratoksyna A (73.16 µg/kg - ppb)
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

  

POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF

 

Produkt:  kapusta włoska
Kraj zgłaszający:  Czechy
Ryzyko:  chlorpyrifos (0.16 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  brak produktu na stanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  chłodzony, wędzony łosoś norweski
Kraj zgłaszający:  Włochy
Ryzyko:  Listeria monocytogenes (100 jtk/g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  konfiskata
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  chłodzony, wędzony łosoś norweski
Kraj zgłaszający:  Włochy
Ryzyko:  Listeria monocytogenes  (<10,
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  konfiskata
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  chłodzone produkty z mięsa kurczaka
Kraj zgłaszający:  Dania
Ryzyko:  Campylobacter coli (200-1200 jtk/g) i Campylobacter jejuni ( 700-2900 jtk/g)
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  wycofanie od odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mięso z kurczaka (z Polski przez Francję)
Kraj zgłaszający:  Belgia
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  brak podjętych działań
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - kontrola właśnej firmy

 

Produkt:  karma dla zwierząt
Kraj zgłaszający:  Austria
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Derby (obecność /25g), Salmonella enterica ser. Infantis (obecność /25g) oraz wysoka liczba Enterobacteriaceae (54000, 5200, 69000, 950 jtk/g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  pasze - ostrzeżenie- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  wędzony łosoś 
Kraj zgłaszający:  Włochy
Ryzyko:  Listeria monocytogenes (
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  brak
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje na temat działań następczych- oficjalna kontrola rynku

 

PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM 

 

Produkt:  chochla do zupy
Kraj pochodzenia:  Niemcy (wyprodukowano w Bangladeszu)
Ryzyko:  migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych (1.622 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  talerzyki dla dzieci wykonane z kukurydzy i bambusa
Kraj pochodzenia:  Chiny przez Belgię
Ryzyko:  migracja melaminy (0.18 mg/dm²) 
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajó członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością - ostrzeżenie- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  rodzynki
Kraj pochodzenia:  Turcja
Ryzyko:  ochratoksyna A (73.16 µg/kg - ppb)
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich wstrzymana
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

 

Wybierz temat: RASFF

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.