Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Od kiedy zakaz stosowania E 171 (dwutlenku tytanu)? Projekt rozporządzenia

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Komisja Europejska przedstawiła projekt rozporządzenia dotyczącego zakazu stosowania dwutlenku tytanu w żywności (E 171).

WPROWADZENIE

E 171 jest substancją dodatkową (barwnikiem) do żywności uwzględnioną w załączniku do Rozporządzenia 1333/2008[1].

6 maja 2021 r. EFSA opublikował opinię naukową w sprawie oceny bezpieczeństwa dwutlenku tytanu (E 171) jako dodatku do żywności. W świetle opinii w sprawie proponowanych zmian specyfikacji oraz zgodnie z wytycznymi z 2018 r. dotyczącymi nanotechnologii w opinii, oprócz wszystkich nowych istotnych danych, uwzględniono również dane dotyczące potencjalnej genotoksyczności nanocząstek dwutlenku tytanu opublikowane przed 2016 r., które nie zostały wcześniej określone jako istotne dla ponownej oceny w 2016 r. W swojej opinii EFSA wskazał, że na podstawie wszystkich dostępnych dowodów nie można wykluczyć obaw związanych z genotoksycznością, i biorąc pod uwagę wiele niepewności, stwierdził, że E 171 nie można już uważać za bezpieczny, gdy jest stosowany jako dodatek do żywności.

W konsekwencji Opinii EFSA podjęte zostały prace legislacyjne prowadzące do zakazu stosowania E 171 w żywności. Zgodnie z Projektem Rozporządzenia Komisji zmieniającego załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do dodatku do żywności dwutlenek tytanu (E 171):

Article 1
Annexes II and III to Regulation (EC) No 1333/2008 are amended in accordance with the Annex to this Regulation.

Article 2
Until [publication office please introduce the date 6 months after the entry into force], foods produced in accordance with the rules applicable before [publication office please introduce the date of entry into force] may continue to be placed on the market. After that date, they may remain on the market until their date of minimum durability or ‘use by’ date.

Article 3
The Commission shall, following consultation on the European Medicines Agency, review the necessity to maintain titanium dioxide (E 171) or to delete it from the Union list of food additives for the exclusive use as colour in medicinal products in Part B of Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 within three years after the date of entering into force of this Regulation.

Article 4
This Regulation shall enter into force on the twentieth day following that of its publication in the Official Journal of the European Union.

 

ZNACZENIE DLA FIRM

Zgodnie z drugą wersją projektu rozporządzenia zostaje wprowadzony:

• zakaz stosowania dwutlenku tytanu we wszystkich kategoriach żywności, w tym suplementach diety;
• 6-miesięczny okres przejściowy
• okres umożliwiający sprzedaż produktów wprowadzonych do obrotu przed datą wejścia w życie, maksymalnie do DMT lub TPD.

 

Omawiane rozporządzenie jest projektem, którego treść może ulec zmianie.

Aktualnie przewidywany termin publikacji rozporządzenia to styczeń 2022 r. 

Z relacji naszych Klientów wiemy, że wiele dystrybutorów już teraz odmawia współpracy w zakresie dystrybucji żywności zawierającej E 171. 

 

Osoby zainteresowane otrzymaniem projektu rozporządzenia prosimy o wiadomość na igifc@igifc.pl 

 



[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. UE. L. z 2008 r. Nr 354, str. 16 z późn. zm.).

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Izabela Tańska, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Prezes Zarządu IGIFC

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.