Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Od pola do stołu: KE naciska na odpowiedzialne praktyki w zakresie biznesu spożywczego i marketingu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Podczas wirtualnego spotkania, w którym uczestniczyli wiceprzewodniczący Komisji Timmermans i komisarz Kyriakides, Komisja rozpoczęła rozmowy z zainteresowanymi stronami na temat opracowania kodeksu postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk handlowych i biznesowych. Kodeks ma na celu określenie wspólnej roli uczestników łańcucha żywnościowego w procesie przechodzenia na bardziej zrównoważony system żywnościowy UE, ułatwiając konsumentom wybór zdrowej i zrównoważonej diety.

Kodeks, który ma być gotowy do podpisania przez zainteresowane strony w czerwcu 2021 r., obejmowałby wszystkie najważniejsze aspekty zrównoważonego rozwoju systemów żywnościowych (gospodarcze, społeczne i środowiskowe) oraz odzwierciedlałby cele i ambicje strategii "od pola do stołu" i europejskiego zielonego ładu. W strategii "od pola do stołu" wezwano podmioty działające "między gospodarstwem a widelcem", w tym przetwórców żywności, podmioty świadczące usługi hotelarskie i gastronomiczne oraz sprzedawców detalicznych, do wskazania drogi w kierunku zwiększenia dostępności i przystępności cenowej zdrowych i zrównoważonych produktów żywnościowych. Wydarzenie to stanowi kamień milowy na drodze do osiągnięcia ambitnych i ważnych celów strategii.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn