Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Produkt – Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021
Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A
Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE
O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim, nadzorującego producenta kwestionowanych jaj, który podjął stosowne działania wyjaśniające.
Zakład pakowania jaj INVEST MICHEL SP.J. natychmiast po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.
Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.
Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Firma INVEST MICHEL Sp. J. poinformowała, że zgodnie z polityką jakości firmy oraz w trosce
o bezpieczeństwo zdrowotne swoich klientów, konsumenci, którzy zakupili produkt
z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są o kontakt z Zakładem pakowania
pod nr tel.606-990-211. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób.
Tlenek etylenu kolejny raz doprowadził do ogromnej liczby wycofań. Tym razem we Francji wycofano dziesiątki lodów i sorbetów różnych marek. Skala już teraz jest bardzo duża, a z każdym dniem identyfikowane są kolejne marki...
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w Irlandii poinformował 8 czerwca o wycofaniu pochodzącego z Polski mięsa z indyka bez kości...