Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Produkt – Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021
Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A
Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE
O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim, nadzorującego producenta kwestionowanych jaj, który podjął stosowne działania wyjaśniające.
Zakład pakowania jaj INVEST MICHEL SP.J. natychmiast po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.
Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.
Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Firma INVEST MICHEL Sp. J. poinformowała, że zgodnie z polityką jakości firmy oraz w trosce
o bezpieczeństwo zdrowotne swoich klientów, konsumenci, którzy zakupili produkt
z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są o kontakt z Zakładem pakowania
pod nr tel.606-990-211. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób.
Tlenek etylenu kolejny raz doprowadził do ogromnej liczby wycofań. Tym razem we Francji wycofano dziesiątki lodów i sorbetów różnych marek. Skala już teraz jest bardzo duża, a z każdym dniem identyfikowane są kolejne marki...
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w Irlandii poinformował 8 czerwca o wycofaniu pochodzącego z Polski mięsa z indyka bez kości...