Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W związku z zapytaniami zainteresowanych stron Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że Komisja Europejska prowadzi otwarte konsultacje społeczne odnośnie zmiany rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w następującym zakresie:
Link do konsultacji oraz niezbędne informacje dotyczące kwestionariusza znajdują się na stronie internetowej Komisji Europejskiej.
Konsultacje prowadzone są we wszystkich językach Unii Europejskiej i mają na celu zebranie opinii ogółu społeczeństwa i zainteresowanych stron. Każdy interesariusz ma prawo przedstawić swoją opinię dotyczącą ww. obszarów. Zachęcamy do skorzystania z tej możliwości i podzielenia się doświadczeniami/ opiniami w zakresie etykietowania żywności.
Konsultacje trwają do 7 marca 2022 r.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Trwają prace Komisji Europejskiej (KE) nad zmianami przepisów rozporządzenia 1169/2011[1] w sprawie informacji dla konsumentów. Są one związane z realizacją celów strategii „Od pola do stołu” i dotyczą m.in. wspierania konsumentów w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz zapobiegania marnowaniu żywności.
Dosyć nieoczekiwanie do unijnego prawa żywnościowego zostały wprowadzone nowe wymogi dotyczące wina odalkoholizowanego. Na czym one polegają?
Prezydent Francji Emmanuel Macron 9 grudnia 2021 r. przedstawił program prezydencji Francji w Radzie Unii Europejskiej, która rozpoczęła się 1 stycznia 2022 r. Prezydent wskazał na 3 osie francuskiej prezydencji zawarte w motto „Odbudowa, siła i poczucie przynależności”.