Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Partnerskie podejście wsparciem dla wzrostu mocy produkcyjnej przetwórcy drobiu

Kategoria: Procesy i Technologie

Kluczową i szczególną rolę w modernizacji fabryki Taravis w Sárvár odegrało  doradztwo oraz wsparcie techniczne ze strony Ishida. Znaczące podniesienie wydajności firmy było możliwe dzięki wprowadzeniu zwiększonej automatyzacji procesu produkcyjnego. Ishida w ramach nawiązanej współpracy dostarczyła wiele zaawansowanych urządzeń produkcyjnych: gradery, naważarki, zgrzewarki do tacek, etykieciarki dla cen i wagi, wagi kontrolne, system kontroli rentgenowskiej oraz wyposażenie pomocnicze, takie jak przenośniki.

W rezultacie tych działań fabryka Taravis jest stanie aktualnie obsłużyć 8 000 kurczaków na godzinę i 64 000 dziennie, w porównaniu do wcześniejszego poziomu z dnia otwierania działalności w 2001 roku, który wynosił wynosił 14 000 kurczaków na dzień. Równie znaczącemu wzrostowi uległa efektywność produkcyjna. Uprzednio ubój kurczaków odbywał się w trakcie jednej zmiany. Kolejne dwie zmiany zajmował proces pakowania. Obecnie oba procesy są prowadzone w trybie in-line, na jednej zmianie. Również istotny jest znacznie zredukowany poziom strat nadważeniowych. W ostatnich latach wynosi on poniżej 3% całości produkcji. Porównując to do wcześniejszego okresu, gdzie wartości znacznie przekraczały 6%, lub, jak to ujmuje dyrektor zarządzający firmy Taravis, Ákos Szabó, „zdecydowanie za dużo” i wskazuje, że liczba ta nie uwzględnia strat wydajności wynikających z procesu przycinania kurczaków w celu osiągnięcia wymaganej masy docelowej.

Kluczem do wyższej prędkości i dokładności procesu pakowania było zastąpienie powolnej i pracochłonnej operacji pakowania ręcznego dwoma systemami  sortującymi Ishida Flex Grader, jednym systemem Robot-grader oraz dwoma naważarkami wielogłowicowymi, które zapewniają niezmiennie dokładne odważanie wstępnie zapakowanych tac i opakowań próżniowych z drobiem. W szczególności Robot grader, który łączy technologię odważania wraz technologią "pick and place" (tj. "chwyć i umieść") umieszcza kawałki kurczaka posortowane według stałej masy bezpośrednio na tacy produktowej jest w stanie zminimalizować straty nadważeniowe do poziomu poniżej 1%.

Celem sprostania wysokim prędkościom pakowania produktu do tacek, Ishida zaprojektowała efektywny system dystrybucji porcji kurczaka do czterech systemów hermetyzacji tacek Ishida QX (https://bit.ly/3eKeel1), których zakres najwyższych prędkości wynosi 60 tacek na minutę dla konkretnych warunków w Taravis. Ponadto wprowadzenie układu hermetyzacji w trybie MAP Ishida QX pozwoliło Taravis zostać pierwszym przetwórcą drobiu na Węgrzech, który wprowadził najlepiej zahermetyzowane tacki MAP  (Modified Atmosphere Packing - tj. Opakowanie w atmosferze modyfikowanej) do sektora detalicznego, oferując dłuższy okres trwałości i lepszą prezentację produktu w porównaniu do poprzedniej wersji pakowania w folię termokurczliwą. Dziś fabryka produkuje około 25 000 tacek MAP każdego dnia.

Do kolejnych urządzeń mających na celu usprawnienia operacji wprowadzone przez Ishida należy trzecia naważarka wielogłowicowa do ważenia produktów IQF ( tj.- Individual Quick Freezing) oraz dziewięć naważarek zasobnikowych do naważania hurtowego luzem, a także kompletny system obsługi skrzynek produktowych pozwalający na przenoszenie wypełnionych skrzyń do magazynu lub linii IQF. Na liniach traysealerów nad zapewnieniem zgodnej wagi docelowej czuwają wagi kontrolne DACS (https://bit.ly/3t7rC7Y), a etykieciarki wagi i ceny drukują i aplikują odpowiednią etykietę detaliczną z wagą opakowania i informacją o cenie.

Typowy target wagi mieści się w przedziale od 500 g do 1 kg. Tace mają uniwersalny rozmiar i różne głębokości w zależności od ilości produktu. Proces przezbrajania między-formatowego można przyspieszyć dzięki stosowaniu zaprogramowanych ustawień wstępnych w systemie Ishida. Taki status umożliwia łatwe przywoływanie wymaganych parametrów opakowań z poziomu interfejsu ekranu dotykowego  sterownika maszyny.

Ishida ściśle współpracowała z Taravis również w kierunku zintegrowania wszelkich nowych urządzeń w dość ograniczonej przestrzeni fabrycznej. W związku z czym zaprojektowano układ zapewniający maksymalną elastyczność produkcyjną.  Przykładem jest umożliwienie przekierowywania produktów z Robot-grader'a do naważarek wielogłowicowych, a także instalacja przenośnika karuzelowego. Jest to rozwiązanie umożliwiające buforowanie produktów na linii i unikanie przestojów w cyklu produkcyjnym.

Ákos Szabó potwierdza, że wiedza i doświadczenie eksperckie Ishida były czynnikami kluczowego znaczenia dla wzrostu i rozwoju firmy.

„Ishida zawsze jest w stanie zrozumieć w pełni nasze wymagania i zaproponować odpowiednie podejście wspierające nasze dążenie do ciągłego doskonalenia” - wyjaśnia. „Jednocześnie instalacja nowego urządzenia wielokrotnie stwarza nowe wyzwania w innych punktach linii, jeśli chodzi o utrzymanie przepustowości i unikanie wąskich gardeł lub po prostu zapewnienie, że można je dopasować do istniejącego już układu. Korzyść ze współpracy z Ishidą jest w tym miejscu bardzo widoczna. Ishida potrafi zawsze znaleźć rozwiązania pomagające nam osiągać nasze cele przy minimalnym zamieszaniu. ”Ponadto Ishida zapewnia pełne szkolenie w zakresie obsługi każdej nowo zainstalowanej maszyny czy osprzętu.”

Kolejną, wielkiej wagi zaletą sprzętu Ishida jest jego niezawodność. „Rzeczywiście, nasze zadowolenie z wydajności i niezawodności zainstalowanego sprzętu Ishida stało się kolejnym powodem, dla którego w kolejnych specyfikacjach wybieramy właśnie maszyny Ishida dla całej fabryki” - mówi Szabó.

Taravis jest już mocno zaangażowany w realizacje swych planów, co do dalszego zwiększania przepustowości do poziomu 70 000 kurczaków dziennie. "Będziemy kontynuować i dalej rozwijać firmę”, potwierdza Szabó, „a w naszej ekspansji naszym partnerem z wyboru pozostanie Ishida".

Firma Taravis jest częścią Spółki Gallus Poultry Farming and Hatching Ltd, rodzinnego przedsięwzięcia założonego w 1991 roku w celu wzrostu i hodowli kurcząt, poprzez wylęg wyprodukowanych podczas hodowli jaj, oraz produkcję oraz mieszanie pasz. Aby umożliwić Gallusowi zaoferowanie kompletnej linii produktów od pola do stołu, założono w 2001 roku przetwórnię Taravis, odpowiedzialną za rozbiór, przetwórstwo, pakowanie i dalszą sprzedaż. Firma dostarcza produkty wiodącym sprzedawcom detalicznym sprzedających je pod własną marką, a także dostarcza je, jako produkt pod marką „Nasz kurczak”. Dodatkowo oferuje produkty gotowe do obróbki termicznej oraz produkty marynowane. Fabryka Taravis zatrudnia około 1000 osób, a jej roczny obrót wynosi 90 mln EUR.

Polska strona Ishidy: https://www.ishidaeurope.com/pl 

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Dystrybutorem urządzeń Ishida jest:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.