Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy na świecie bidon sportowy z elastycznego metalu

Kategoria: Biznes, Procesy i Technologie

Tytanowa butelka

Keego to pierwszy na świecie metalowy bidon dla sportowców wyprodukowany ze specjalnego rodzaju tytanu. Jego oryginalny design idzie w parze z najnowszą technologią – dzięki wykorzystaniu innowacyjnego materiału, bidon charakteryzuje się odpowiednią sprężystością. Sportowcy potrzebują butelki, którą można trzymać jednorącz i która pozwala na szybkie i łatwe nawodnienie. Wszystkie tego typu pojemniki dostępne na rynku są wykonane z plastiku, jednak materiał ten nie jest uznawany za „modny” w branży akcesoriów sportowych, która stara się stale dostarczać konsumentom produkty wykonane z wykorzystaniem „najnowszych technologii”. Jeśli nabywcy oczekują „najlepszego obuwia”, „najlepszego kasku” czy „najlepszej kurtki”, dlaczego nie zaoferować im również „najlepszego bidonu”?

Sprzęt do badań jądrowych

Przed dwoma laty austriacka firma specjalizująca się w bidonach sportowych, Keego, postanowiła opracować taki właśnie produkt. Pierwszym, bardzo czasochłonnym, etapem było opracowanie odpowiedniego materiału – okazał się nim elastyczny tytan. Następnie należało znaleźć firmę, która byłaby w stanie go wytworzyć. Wybór padł na przedsiębiorstwo wyspecjalizowane w produkcji komór dla Europejskiej Organizacji Badań Jądrowych (CERN) oraz innych akceleratorów cząsteczek na świecie. W chwili obecnej istnieje już pierwszy prototyp sportowej butelki i opracowywany jest specjalny system jej produkcji w Danii. Chociaż austriacki zespół otrzymał dofinansowanie ze środków publicznych w Wiedniu, dalsze prace nad projektem wciąż wymagają dużych inwestycji. Z tego względu Keego rozpoczęło w marcu kampanię w celu pozyskania sponsorów.

Funkcjonalny i ergonomiczny

Nowy model bidonu spełnia specyficzne wymagania ergonomiczne, funkcjonalne i technologiczne. Wykorzystanie innowacyjnego materiału zapewnia właściwą sprężystość, natomiast funkcjonalny charakter nadają butelce specjalnie zaprojektowane zaokrąglenia. Oprócz tego, jednolita forma bidonu sprawia, że napięcie i ciśnienie na jego powierzchni rozkładają się w optymalny sposób, co znacząco ułatwia ściskanie butelki ręką. Sekretem funkcjonalnego charakteru nowego produktu Keego jest proces jego wytwarzania, w trakcie którego tytanowa obudowa zostaje wyposażona w elastyczny rdzeń. Kluczem do osiągnięcia pożądanych właściwości jest precyzyjna kontrola etapu stapiania tak, by dostosować elastyczność do sił nacisku, które muszą wytrzymać konkretne elementy bidonu.

Jednak te technologiczne szczegóły nie są tak istotne dla sportowców, dla których priorytetem jest odpowiednio szybkie nawodnienie bez utraty koncentracji. Wszystko wskazuje na to, że dzięki nowemu produktowi Keego, już nie długo będzie to możliwe.

Źródło:

https://www.industriaalimenticia.com/articles/89301-crean-la-primera-botella-para-agua-de-metal-flexible

https://www.keego.at/ 

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.