Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

NextGenPack – projekt, który zapoczątkuje rewolucję na rynku opakowań żywności?

Kategoria: Biznes, Opakowania

NextGenPack to wspólne przedsięwzięcie francuskiego instytutu rolniczego INRA i niemieckiego centrum technicznego Fraunhofer IVV. Instytucje połączyły swoje siły, tworząc projekt, którego celem jest pomoc przedsiębiorcom w rozwijaniu technologii aktywnych i inteligentnych opakowań żywności. NextGenPack oferuje im podwójne wsparcie naukowe i techniczne, pozwalając przekształcić podstawową koncepcję na konkretne rozwiązanie, które będzie mogło być wykorzystane w skali przemysłowej.

Tworzywa sztuczne: podstawowy materiał do pakowania produktów spożywczych

Tworzywa sztuczne to wciąż najpopularniejszy materiał, który jest używany do produkcji opakowań do żywności. W zakresie ich wykorzystywania w opakowalnictwie produktów spożywczych zachodzą jednak pewne zmiany.

Zgodnie z wynikami opracowania opublikowanego w 2016 roku rynek opakowań do żywności rozwijał się będzie w kierunku produkowania coraz bardziej złożonych opakowań. Konsumenci i przedsiębiorcy docenią opakowania zdolne do pochłaniania lub uwalniania różnych substancji (opakowania czynne) w celu przedłużenia trwałości produktów spożywczych. Kolejnym z trendów jest rozwijanie segmentu opakowań inteligentnych, które oferują konsumentom dodatkowe funkcjonalności takie jak wykrywanie obecności bakterii chorobotwórczych lub dostarczanie informacji o dojrzałości zapakowanych owoców, bez konieczności ich dotykania i sprawdzania jej. Doskonalenie technologii związanych z wytwarzaniem i wdrażaniem opakowań czynnych i inteligentnych na szeroką skalę może pomóc w walce z problemem wyrzucania dużej ilości żywności. Nad opracowaniem optymalnych rozwiązań w tym zakresie pracuje zespół TRANSMAT (transfer materii i reakcje pomiędzy żywnością, a opakowaniem) z jednostki badawczej IATE w Montpellier.

Związki naturalne jako materiał, który poprawi funkcjonalność opakowań

Do produkcji innowacyjnych opakowań do żywności naukowcy wykorzystują również związki naturalne oraz substancje pozyskiwane w wyniku procesów technologicznych, podlegające biodegradacji lub kompostowaniu.

Dodanie odpowiednich cząstek do matrycy opakowania, pozwala zmodyfikować atmosferę w jego wnętrzu i przedłużyć trwałość żywności. Naukowcy badają również funkcjonalność różnych związków naturalnych, które mogłyby być wykorzystywane w opakowalnictwie żywności. Przeprowadzone badania pozwoliły odkryć potencjał kwasów organicznych, działających jak pułapki tlenowe i, tym samym, zapobiegających reakcjom utleniania witamin i kwasów tłuszczowych zawartych w żywności. Ich dodatek opóźnia również rozwój bakterii. Zastosowanie związków aromatycznych do opakowań produktów spożywczych również może przedłużyć ich trwałość – dzięki ich dodatkowi do wewnętrznej części opakowania uwalniane są związki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Zastosowanie w opakowalnictwie żywności cukru, a dokładniej sacharozy, pomaga regulować poziom wilgotności w opakowaniu oraz chroni przed oksydacyjną degradacją smakową owoców.

W ramach działań w obrębie projektu NextGenPack naukowcy stworzyli również narzędzie, które ma ułatwić przedsiębiorcom podejmowanie właściwych decyzji odnośnie optymalnego opakowania danego produktu spożywczego, symulujące funkcjonalność opakowań czynnych i inteligentnych. Eksperci pracują także nad drugim narzędziem, które ma ułatwić wybór właściwego opakowania, z uwzględnieniem różnych kryteriów, w tym przede wszystkim ceny, wyglądu i składu opakowania.

Ostatecznie inicjatywa NextGenPack ma na celu opracowanie wspólnych projektów jednostek naukowych i przedsiębiorców działających na rynku spożywczym, wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy naukowcami z dwóch różnych ośrodków oraz utworzenie europejskiej platformy, ułatwiającej współpracę różnych podmiotów, zajmujących się badaniem i rozwojem w zakresie opakowalnictwa żywności.

Źródła:
INRA: NextGenPack: vers des emballages alimentaires durables et fonctionnalisés

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.