Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podaż pszenicy w nadchodzącym sezonie 2020/21

Kategoria: Biznes

Ostatnie tygodnie przyniosły duże zawirowania na krajowym rynku pszenicy. W marcu wpływ na to miał przede wszystkim rozprzestrzeniający się wirus SARS-CoV-2 i wzmożony popyt na zboża i artykuły zbożowe, zaś w kwietniu tematem numer jeden stała się susza. Niemniej, w maju warunki pogodowe nieznacznie poprawiły się – nastąpiło ochłodzenie, a opady deszczu zwiększyły wilgotność gleby.

Zbiory pszenicy podobnie jak w 2019r.

Pierwsze ostrożne szacunki wskazują, że krajowe zbiory najważniejszego zboża – pszenicy – będą zbliżone do ubiegłorocznych. W raporcie Stratégie grains, wydanym 14.05.2020, eksperci firmy Tallage określają je na 11,2 mln t wobec 11,0 mln t zebranych rok wcześniej. Podobne prognozy przedstawia Sparks – 11,1 mln t w 2020 r. wobec 11,1 mln t w 2019 r. Zważywszy na suszę panującą w kwietniu, taki wynik można uznać za dość wysoki. Dla przypomnienia dodajmy, że w 2018 r. zbiory wyniosły około 9,9 mln t, a w 2012 r. niespełna 8,8 mln t.

Wysoki eksport pszenicy

W nadchodzący sezon wchodzimy jednak z mocno uszczuplonymi zapasami, co jest efektem wzmożonego eksportu pszenicy w ostatnich tygodniach. Według wstępnych danych (za Sparks), w I kwartale 2020 r. sprzedaż zagraniczna tego zboża wyniosła 1,15 mln t, czyli była 3,5-krotnie wyższa wobec analogicznego okresu przed rokiem. W samym marcu br. eksport sięgnął prawie 0,64 mln t wobec 0,20 mln t wywiezionych w marcu 2019 r. Z kolei dane o przeładunkach portowych za kwiecień br. wskazują, że drogą morską wypłynęło 0,49 mln t pszenicy wobec zaledwie 15 tys. t w kwietniu 2019 r. Tym samym całkowity eksport pszenicy w bieżącym sezonie przekroczy 3,5 mln t, co jest historycznie bardzo dobrym wynikiem, choć w sezonie 2014/15 wyniósł on prawie 4,5 mln t.

Niewielkie zapasy

Niemniej, tak wysoka sprzedaż zagraniczna oznacza, że zapasy na koniec czerwca br. wyniosą (według Sparks) zaledwie 0,2 mln t (Tallage ocenia je na 0,4 mln t, ale niedoszacowany jest tu poziom eksportu). Razem z importem, podaż rynkowa pszenicy w nadchodzącym sezonie 2020/21 może wynieść około 11,8 mln t, czyli o 4% (0,5 mln t) mniej niż w sezonie bieżącym. Oznacza to, że bilans popytu i podaży pszenicy będzie mniej komfortowy.

Zbiory pszenicy w perspektywie UE

Podobnie sytuacja wygląda w całej Unii, co jest związane z przewidywanym spadkiem produkcji w we Francji (o 6,7 mln t do 32,9 mln t) oraz, na mniejszą skalę, w Niemczech i Rumunii. Ogółem zbiory pszenicy w UE-28 (czyli z wliczoną W. Brytanią) prognozowane są na poziomie 132,95 mln t, o 13% (13,6 mln t) niższym niż w 2019 r.

Niejednoznaczne prognozy

Z drugiej strony globalnie zbiory pszenicy mają być rekordowe i wynieść 764 mln t (+2 mln t r/r). Wykorzystanie ziarna ma rosnąć, ale tempo wzrostu będzie słabsze, ze względu na prawdopodobne obniżenie popytu za strony sektora paszowego oraz mniejsze zużycie przemysłowe.

 

Źródło: www.agronomist.pl

 

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.