Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Poprawa wyników finansowych firm paszowych w 2019 r.

Kategoria: Biznes

Wyższe zbiory, niższe ceny skupu zbóż oraz relatywnie dobra sytuacja na rynku mleka, wieprzowiny i drobiu pozytywnie przełożyły się na wyniki finansowe osiągnięte w 2019 r. przez firmy zajmujące się produkcją pasz przemysłowych.

Dynamika produkcji w 2019r.

W 2019 r. przychody przedsiębiorstw, których działalność klasyfikowana jest w ramach PKD 10.91: produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich wzrosły o 7,2% w relacji rocznej do 18,4 mld zł (dotyczy to jednostek zatrudniających powyżej 9 osób). Wpływ na to miały przede wszystkim wyższe ceny zbytu pasz (głównie w I połowie roku). Z kolei sam wolumen produkcji uległ niewielkiemu obniżeniu – według danych GUS, w zakładach zatrudniających 50 osób i więcej wyniósł on 9,6 mln t i był o ponad 1% mniejszy niż w 2018 r.

Wzrost kosztów i wskaźników rentowności

Dynamika wzrostu kosztów w branży była niższa od dynamiki przychodów. W 2019 r. koszty ogółem zwiększyły się o 6,8% do 17,6 mld zł. Należy zauważyć, że wynikało to głównie ze wzrostu pozasurowcowych kosztów działalności przedsiębiorstw paszowych. Pozycją o najwyższej dynamice zmian (z wykazywanych w sprawozdaniach F-01) były koszty wynagrodzeń, które zwiększyły się o blisko 12% i wyniosły 0,69 mld zł, czyli 3,9% kosztów ogółem. Koszty zakupionych surowców i energii były natomiast o niespełna 4% wyższe wobec 2018 r., stanowiąc 61% kosztów ogółem. Z kolei koszty usług obcych spadły o prawie 1% do 1,08 mld zł i stanowiły 6,2% kosztów ogółem.

W rezultacie powyższego poprawiły się wskaźniki rentowności branży – stopa zysku netto wzrosła z 3,50% w 2018 r. do 3,74% w 2019 r., zaś ROE z 12,85% do 13,22%.

Przewidywania na obecny rok

2020 r. może charakteryzować się dużą zmiennością warunków funkcjonowania firm. W pierwszej fazie rozprzestrzeniania się choroby COVID-19 w Polsce nastąpił wzrost popytu na pasze przemysłowe. Według danych GUS w marcu br. ich produkcja wyniosła 882 tys. t i była o prawie 4% wyższa niż rok wcześniej i ponad 12% wyższa wobec lutego br. Niewykluczone jednak, że wraz z postępującymi trudnościami w sektorze drobiowym i przewidywanym spadkiem chowu kurcząt brojlerów, w II połowie br. istotnie obniży się też zużycie pasz drobiowych.

Prawdopodobieństwo strat z powodu suszy

Ponadto cały czas utrzymuje się duża niepewność co do wielkości tegorocznych zbiorów zbóż. Brak śniegu w miesiącach zimowych oraz bardzo niska ilość opadów atmosferycznych w ciągu ostatnich kilku tygodni istotnie pogorszyły kondycję roślin ozimych oraz utrudniają kiełkowanie i ograniczają wzrost roślin jarych. W maju pojawiły się opady deszczu, niemniej ich skala nie jest (jak dotychczas) wystarczająca. Istnieje więc ryzyko, że plony zbóż mogą być o około 20-40% niższe wobec potencjalnych, choć na tym etapie dużo może się jeszcze zmienić.

 

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.