Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zasady procesu ekstrakcji
Ekstrakcja jest jedną z najstarszych technik separacji. Dokumenty wskazują, że cywilizacje sięgające nawet Babilończyków i starożytnych Egipcjan stosowały procesy ekstrakcji w celu przygotowania perfum i maści. Począwszy od XIX wieku, coraz bardziej innowacyjne i zautomatyzowane przyrządy, rozpuszczalniki i materiały pomagały w opracowywaniu stale rosnącej listy zastosowań ekstrakcji. W rzeczywistości ekstrakcja Soxhlet’a, jedna z najczęściej stosowanych metod ekstrakcji, została opracowana w XIX wieku, a dokładnie w 1879 roku przez Franza von Soxhleta.
Nowoczesny proces ekstrakcji jest częścią większego procesu analizy, który obejmuje kombinację różnych etapów w zależności od badanej próbki. Jedna z najczęstszych procedur analizy próbek stałych składa się z następujących kroków:
1. Homogenizacja
2. Ekstrakcja
3. Oczyszczanie
4. Zatężanie
5. Analiza
Zapraszamy do pobrania darmowego poradnika przygotwanego przez ekspertów z firmy BÜCHI Labortechnik AG z którego dowiedzą się Państwo m. in.:
- Co wziąć pod uwagę przy szybkich i zgodnych analizach ekstrakcyjnych?
- Dlaczego hydroliza jest tak potrzebna do niezawodnego i zgodnego z normami oznaczania tłuszczu?
- Jak znalezienie właściwej metody ekstrakcji poprawia szybkość, koszty i odtwarzalność?
- Jak właściwa konfiguracja urządzenia może poprawić wydajność ekstrakcji?
- Jak właściwe rozwiązywanie problemów wpływa na wiarygodność wyników?
- Jak znaleźć odpowiednie parametry ekstrakcji, czyniąc ją szybszą i łatwiejszą?
Materiał udostępniony przez: BÜCHI Labortechnik AG
Materiał opublikowany dnia: 24.03.2020
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto