Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Analiza surowców, półproduktów i gotowych produktów żywnościowych, napojów oraz produktów paszowych jest gwarantem spełnienia warunków specyfikacji oraz dobrej jakości gotowych produktów.
Zgodność produktu z parametrami zawartymi w wewnętrznej specyfikacji producenta jest dodatkowo wymogiem prawnym i jej nie dotrzymanie może być uznane jako zafałszowanie produktu.
Zyskowność produkcji. Kontrola kluczowych parametrów bezpośrednio na linii produkcyjnej jest jednym z najbardziej wpływających elementów na optymalizację procesu i zwiększanie zyskowności produkcji.
Monitoring on-line. Procesy kontrolne i analityczne coraz częściej mają miejsce bezpośrednio na linii produkcyjnej i wymagają szybkich i skutecznych procedur testowych. Producenci poszukują technik analitycznych pozwalających jednocześnie badać jak najwięcej parametrów takich jak: wilgotność, zawartość tłuszczu, białka, popiołu, cukru, laktozy, skrobi oraz włókien.
W przewodniku znajdą Państwo informacje nt.:
- Dobrych praktyk monitorowania procesu
- Zasady monitorowania produkcji w czasie rzeczywistym
- Zasad wyboru właściwego urządzenia do monitorowania procesu
- Opłacalność wybranych technik analitycznych
- Ciągłego monitorowanie procesu i monitorowania partii
Pobierz bezpłatny przewodnik i sprawdź jak usprawnić kontrolę procesu produkcji.
Zobacz też:
Część 3. Analizy w przetwórstwie spożywczym. Poradnik Mistrza Analiz - Kontrola gotowych wyrobów
Słowa kluczowe: analiza żywności, składniki żywności, produkcja żywności
Materiał udostępniony przez: BÜCHI Labortechnik AG
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto