Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Podczas, gdy analizy składników i produktów pośrednich utrzymują i osiągają wymagany poziom jakości produktu, kontrola jakości (QC) na końcu łańcucha produkcyjnego zapewnia spełnienie wszelkich deklaracji żywieniowych. Ogólnie przyjęte i znormalizowane metody, np. z AOAC, ISO i innych organów regulacyjnych, stosowane są do analiz. Ponadto, informacje o wartościach odżywczych i składzie produktu muszą być weryfikowane przez testy QC celem spełnienia wymagań prawnych.
Część 3 Przewodnika Analiz w Przetwórstwie Spożywczym koncentruje się na rozwiązaniach do kontroli gotowych towarów. Seria trzech przewodników stanowi krótkie kompendium wiedzy o nowoczesnych metodach analizy żywności i napojów oraz obejmuje zastosowanie urządzeń BÜCHI w trzech konkretnych punktach łańcucha procesowego: kontrola przychodzących towarów, kontrola w trakcie procesu oraz kontrola gotowych wyrobów jako część kontroli jakości.
Spis Treści:
- Łańcuch procesu produkcji żywności
- Zarządzanie jakością
- Przepisy prawne
- Etykietowanie
- Dokumentacja wynikowa
- Przygotowanie próbki
- Analiza bezpośrednia białka
- Rozwiązywanie problemów w metodzie Kjeldahl`a
- Analiza bezpośrednia tłuszczu
- Najczęściej zadawane pytania odnośnie oznaczania tłuszczu
- Rozwiązywanie problemów podczas oznaczania tłuszczu
- Zanieczyszczenia i pozostałości
- Analiza NIR
- Zastosowania i wybrane branże
- Wybrane branże spożywcze
Zobacz też:
Część 2. Analizy w przetwórstwie spożywczym. Poradnik Mistrza Analiz - Monitorowanie procesu
Słowa kluczowe: analiza żywności, składniki żywności, kontrola żywności
Materiał udostępniony przez: BÜCHI Labortechnik AG
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto