Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Potencjalnie niebezpieczne produkty na rynku polskim - raport tygodniowy RASFF (16-22.07.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (16-22.07.2018) przygotowanego przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potecnjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanym przez nas raportem:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF 

Produkt:  mrożone nóżki i skrzydełka z kurczaka
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (w 3 z 5 próbek /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozoststałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  oficjalne zatrzymanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie- kontrola własnej firmy

 

Produkt:  szczypce przeznaczone do kontaktu z żywnością
Kraj pochodzenia:  Chiny
Ryzyko:  migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych (0.042 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  produkt (jeszcze) nie pojawił się na rynku
Podjęte działania:  odesłanie do nadawcy
Rodzaj powiadomienia:  materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością– odrzucenie produktu na granicy - kontrola graniczna - partia towaru wstrzymana

 

Produkt:  mielona słodka papryka
Kraj pochodzenia:  Chiny przez Litwę
Ryzyko:  ochratoksyna A (30; 34 µg/kg - ppb)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  informacje na temat statusu dystrybucji (jeszcze) niedostępne
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie- oficjalna kontrola rynku

  

POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF

Produkt:  napar ziołowy
Kraj zgłaszający:  Czechy
Ryzyko:  atropina (213 µg/kg - ppb) i skopolamina (44.7 µg/kg - ppb) 
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dalsza dystrybucja do pozostałych państw członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożone nóżki i skrzydełka z kurczaka
Kraj zgłaszający:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (w 3 z 5 próbek /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozoststałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  oficjalne zatrzymanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie- kontrola własnej firmy

 

Produkt:  słodycze
Kraj zgłaszajacy:  Litwa
Ryzyko:  zbyt wysoka zawartość barwnika E 124 (Czerwień koszenilowa A, pąs 4R) (105 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozoststałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  zniszczenie
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacja na temat działań następczych- oficjalna kontrola rynku 

 

Produkt:  słodycze
Kraj zgłaszajacy:  Litwa
Ryzyko:  zbyt wysoka zawartość barwnika E 124 (Czerwień koszenilowa A, pąs 4R) (916 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  brak dystrybucji z kraju zgłaszającego 
Podjęte działania:  zniszczenie
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacja na temat działań następczych- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożone filety z kurczaka
Kraj zgłaszający:  Francja
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność / 25 g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dystrybucji z kraju zgłaszajacego
Podjęte działania:  działania fizyczne/chemiczne
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie- kontrola własnej firmy

  

PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM 

 

Produkt:  tusza wieprzowa
Kraj pochodzenia:  Belgia
Ryzyko:  obecność doxycykliny powyżej najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (321 µg/kg - ppb)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  dalsza dystrybucja do pozostałych krajów człownkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacje na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  napar ziołowy
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  atropina (213 µg/kg - ppb) i skopolamina (44.7 µg/kg - ppb) 
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dalsza dystrybucja do pozostałych państw członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożona kukurydza
Kraj pochodzenia:  Węgry
Ryzyko:  wycofanie konsumenckie związane z wybuchem epidemii spowodowanej Listerią monocytogenes
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dalsza dystrybucja do pozostałych krajów człownkowskich
Podjęte działania:  wycofanie od konsumentów
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożone nóżki i skrzydełka z kurczaka
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (w 3 z 5 próbek /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozoststałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  oficjalne zatrzymanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie- kontrola własnej firmy

 

Produkt:  mielona słodka papryka
Kraj pochodzenia:  Chiny przez Litwę
Ryzyko:  ochratoksyna A (30; 34 µg/kg - ppb)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  informacje na temat statusu dystrybucji (jeszcze) niedostępne
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność – ostrzeżenie- oficjalna kontrola rynku

 

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: RASFF

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.