Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Potroiła się liczba krajów z wdrożonymi przepisami chroniącymi ludzi przed przemysłowo produkowanymi tłuszczami trans

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według raportu opublikowanego niedawno przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), czterdzieści krajów stosuje obecnie najlepszą politykę eliminacji tłuszczów trans, chroniącą 1,4 mld ludzi na całym świecie przed tym śmiertelnym związkiem spożywczym. Raport wykazał, że 940 mln ludzi żyjących w krajach o wysokich dochodach jest chronionych przez politykę najlepszych praktyk, ale nikt żyjący w krajach o niskich dochodach nie jest chroniony.

Tłuszcze trans – szkodliwość dla zdrowia

Tłuszcze trans to sztuczny związek, który można znaleźć w ciastach, ciasteczkach, herbatnikach, pakowanej żywności, olejach kuchennych i pastach do smarowania i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i śmierci z powodu chorób serca. Wyeliminowanie tłuszczów trans z globalnych dostaw żywności może uratować życie i zmniejszyć obciążenie opieki zdrowotnej poprzez zapobieganie zawałom serca.

W tym roku polityka najlepszych praktyk weszła w życie w Brazylii, Peru, Singapurze, Turcji, Wielkiej Brytanii i Unii Europejskiej. Od maja 2020 r. Bangladesz, Indie, Paragwaj, Filipiny i Ukraina również przyjęły najlepsze praktyki w zakresie eliminacji tłuszczów trans, co oznacza ważny postęp w inicjatywie WHO zmierzającej do osiągnięcia globalnego celu wyeliminowania produkowanych przemysłowo tłuszczów trans do 2023 r. Jednak kraje, w których spożywa się najwięcej tłuszczów trans w żywności, jeszcze nie implementowała tych praktyk.

Gratuluję wszystkim krajom, które opracowały przepisy i wdrażają najlepsze praktyki polityki eliminacji tłuszczów trans” – powiedział dyrektor generalny WHO, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Ale czas do osiągnięcia globalnego celu, jakim jest wyeliminowanie produkowanych przemysłowo tłuszczów trans do 2023 roku płynie nieubłaganie. Pierwsza w historii globalna eliminacja czynnika ryzyka chorób niezakaźnych jest w naszym zasięgu; wszystkie kraje muszą działać teraz, aby chronić swoich mieszkańców przed tym szkodliwym i niepotrzebnym związkiem”.

Co wynika z raportu?

Trzeci roczny raport o postępach w globalnej eliminacji tłuszczów trans podkreśla zachęcający postęp w krajach o niskich i niższych średnich dochodach. Bangladesz, Indie, Filipiny i Ukraina stały się pierwszymi krajami o niższych średnich dochodach, które wprowadziły najlepsze praktyki w zakresie eliminacji tłuszczów trans. Sama polityka Indii obejmuje ponad miliard ludzi. Inne kraje poczyniły postępy, które prawdopodobnie spowodują wprowadzenie polityki eliminacji tłuszczów trans w niedalekiej perspektywie: Nigeria również wprowadza politykę, czyniąc ją drugim krajem w Afryce po RPA, który będzie praktykować politykę eliminacji tłuszczów trans.

Rządy mają obowiązek chronić swoich mieszkańców przed tym toksycznym składnikiem i nigdy nie było to tak pilne”, powiedział dr Tom Frieden, prezes i dyrektor generalny Resolve to Save Lives, inicjatywy Vital Strategies. „Nadanie priorytetu eliminacji tłuszczów trans zmniejszy możliwe do uniknięcia zgony z powodu chorób serca, a zmniejszenie chorób sercowo-naczyniowych sprawi, że ludzie będą bardziej odporni na choroby zakaźne, w tym COVID-19”. Postęp musi zostać przyspieszony, aby osiągnąć cel WHO na 2023 r. polegający na wyeliminowaniu produkowanych przemysłowo tłuszczów trans z globalnych dostaw żywności. W ubiegłym roku wiele krajów zmagało się z ograniczonymi zasobami spowodowanymi przez pandemię COVID-19, co ograniczało działania polityczne mające na celu wyeliminowanie tłuszczów trans. Do tej pory 42 kraje o wysokich i średnio-wysokich dochodach pomyślnie przeszły politykę najlepszych praktyk TFA, ale zrobiły to tylko cztery kraje o niższych średnich dochodach i żaden z krajów o niskim dochodzie. Obecnie 10 z 15 krajów o największym obciążeniu przemysłowo produkowanymi tłuszczami trans nie przyjęło polityki najlepszych praktyk dotyczących tłuszczów trans: Egipt, Iran, Meksyk, Azerbejdżan, Ekwador, Pakistan, Republika Korei, Bhutan, Nepal i Australia.

WHO zaleca, aby kraje opracowały, wdrożyły i egzekwowały politykę najlepszych praktyk, albo poprzez ustalenie limitów tłuszczów trans, albo zakazanie częściowo uwodornionych olejów (głównego źródła tłuszczów trans w żywności). Dodatkowe zalecane podejścia obejmują:

  • Inwestowanie w monitoring i nadzór
  • Opowiadanie się za regulacjami regionalnymi lub subregionalnymi w celu rozszerzenia korzyści płynących z polityki tłuszczów trans
  • Wykorzystanie istniejących polityk najlepszych praktyk, które są wdrażane przez wiele krajów, w celu przyspieszenia postępów w ich regionie w zakresie przeformułowania produktów spożywczych zawierających tłuszcze trans i ułatwienia handlu
  • Zapewnienie wsparcia technicznego w celu budowania zdolności regulacyjnych, które będą zachęcać do opracowywania, wdrażania i egzekwowania najlepszych praktyk policy

WHO zachęca również producentów żywności do rozpoczęcia realizacji zobowiązań, które podjęli w celu wyeliminowania produkowanych przemysłowo tłuszczów trans ze swoich produktów i oczekuje, że główni dostawcy olejów i tłuszczów podejmą kroki w celu usunięcia przemysłowo produkowanych tłuszczów trans z produktów sprzedawanych producentom żywności na całym świecie.

Źródło: https://www.who.int/news/item/07-12-2021-countries-with-regulations-protecting-people-from-industrially-produced-trans-fat-tripled-over-the-past-year?s=09

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.