Potroiła się liczba krajów z wdrożonymi przepisami chroniącymi ludzi przed przemysłowo produkowanymi tłuszczami trans
Według raportu opublikowanego niedawno przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), czterdzieści krajów stosuje obecnie najlepszą politykę eliminacji tłuszczów trans, chroniącą 1,4 mld ludzi na całym świecie przed tym śmiertelnym związkiem spożywczym. Raport wykazał, że 940 mln ludzi żyjących w krajach o wysokich dochodach jest chronionych przez politykę najlepszych praktyk, ale nikt żyjący w krajach o niskich dochodach nie jest chroniony.
Tłuszcze trans – szkodliwość dla zdrowia
Tłuszcze trans to sztuczny związek, który można znaleźć w ciastach, ciasteczkach, herbatnikach, pakowanej żywności, olejach kuchennych i pastach do smarowania i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i śmierci z powodu chorób serca. Wyeliminowanie tłuszczów trans z globalnych dostaw żywności może uratować życie i zmniejszyć obciążenie opieki zdrowotnej poprzez zapobieganie zawałom serca.
W tym roku polityka najlepszych praktyk weszła w życie w Brazylii, Peru, Singapurze, Turcji, Wielkiej Brytanii i Unii Europejskiej. Od maja 2020 r. Bangladesz, Indie, Paragwaj, Filipiny i Ukraina również przyjęły najlepsze praktyki w zakresie eliminacji tłuszczów trans, co oznacza ważny postęp w inicjatywie WHO zmierzającej do osiągnięcia globalnego celu wyeliminowania produkowanych przemysłowo tłuszczów trans do 2023 r. Jednak kraje, w których spożywa się najwięcej tłuszczów trans w żywności, jeszcze nie implementowała tych praktyk.
„Gratuluję wszystkim krajom, które opracowały przepisy i wdrażają najlepsze praktyki polityki eliminacji tłuszczów trans” – powiedział dyrektor generalny WHO, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Ale czas do osiągnięcia globalnego celu, jakim jest wyeliminowanie produkowanych przemysłowo tłuszczów trans do 2023 roku płynie nieubłaganie. Pierwsza w historii globalna eliminacja czynnika ryzyka chorób niezakaźnych jest w naszym zasięgu; wszystkie kraje muszą działać teraz, aby chronić swoich mieszkańców przed tym szkodliwym i niepotrzebnym związkiem”.
Co wynika z raportu?
Trzeci roczny raport o postępach w globalnej eliminacji tłuszczów trans podkreśla zachęcający postęp w krajach o niskich i niższych średnich dochodach. Bangladesz, Indie, Filipiny i Ukraina stały się pierwszymi krajami o niższych średnich dochodach, które wprowadziły najlepsze praktyki w zakresie eliminacji tłuszczów trans. Sama polityka Indii obejmuje ponad miliard ludzi. Inne kraje poczyniły postępy, które prawdopodobnie spowodują wprowadzenie polityki eliminacji tłuszczów trans w niedalekiej perspektywie: Nigeria również wprowadza politykę, czyniąc ją drugim krajem w Afryce po RPA, który będzie praktykować politykę eliminacji tłuszczów trans.
„Rządy mają obowiązek chronić swoich mieszkańców przed tym toksycznym składnikiem i nigdy nie było to tak pilne”, powiedział dr Tom Frieden, prezes i dyrektor generalny Resolve to Save Lives, inicjatywy Vital Strategies. „Nadanie priorytetu eliminacji tłuszczów trans zmniejszy możliwe do uniknięcia zgony z powodu chorób serca, a zmniejszenie chorób sercowo-naczyniowych sprawi, że ludzie będą bardziej odporni na choroby zakaźne, w tym COVID-19”. Postęp musi zostać przyspieszony, aby osiągnąć cel WHO na 2023 r. polegający na wyeliminowaniu produkowanych przemysłowo tłuszczów trans z globalnych dostaw żywności. W ubiegłym roku wiele krajów zmagało się z ograniczonymi zasobami spowodowanymi przez pandemię COVID-19, co ograniczało działania polityczne mające na celu wyeliminowanie tłuszczów trans. Do tej pory 42 kraje o wysokich i średnio-wysokich dochodach pomyślnie przeszły politykę najlepszych praktyk TFA, ale zrobiły to tylko cztery kraje o niższych średnich dochodach i żaden z krajów o niskim dochodzie. Obecnie 10 z 15 krajów o największym obciążeniu przemysłowo produkowanymi tłuszczami trans nie przyjęło polityki najlepszych praktyk dotyczących tłuszczów trans: Egipt, Iran, Meksyk, Azerbejdżan, Ekwador, Pakistan, Republika Korei, Bhutan, Nepal i Australia.
WHO zaleca, aby kraje opracowały, wdrożyły i egzekwowały politykę najlepszych praktyk, albo poprzez ustalenie limitów tłuszczów trans, albo zakazanie częściowo uwodornionych olejów (głównego źródła tłuszczów trans w żywności). Dodatkowe zalecane podejścia obejmują:
- Inwestowanie w monitoring i nadzór
- Opowiadanie się za regulacjami regionalnymi lub subregionalnymi w celu rozszerzenia korzyści płynących z polityki tłuszczów trans
- Wykorzystanie istniejących polityk najlepszych praktyk, które są wdrażane przez wiele krajów, w celu przyspieszenia postępów w ich regionie w zakresie przeformułowania produktów spożywczych zawierających tłuszcze trans i ułatwienia handlu
- Zapewnienie wsparcia technicznego w celu budowania zdolności regulacyjnych, które będą zachęcać do opracowywania, wdrażania i egzekwowania najlepszych praktyk policy
WHO zachęca również producentów żywności do rozpoczęcia realizacji zobowiązań, które podjęli w celu wyeliminowania produkowanych przemysłowo tłuszczów trans ze swoich produktów i oczekuje, że główni dostawcy olejów i tłuszczów podejmą kroki w celu usunięcia przemysłowo produkowanych tłuszczów trans z produktów sprzedawanych producentom żywności na całym świecie.
Przeczytaj także
-
24.03.2021
Zmiana limitów izomerów trans kwasów tłuszczowych
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2019/649 zmieniono poziomy izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
-
10.02.2021
Olej palmowy zafałszowany barwnikiem Sudan IV
Wycofanie nigeryjskiego oleju palmowego z powodu zafałszowania barwnikiem Sudan IV
-
22.01.2021
WHO opracowała globalny protokół laboratoryjny do pomiaru zawartości tłuszczów trans w żywności
Nowy protokół laboratoryjny WHO zatytułowany „Globalny protokół pomiaru profili kwasów tłuszczowych w żywności z naciskiem na monitorowanie tłuszczów trans pochodzących z częściowo uwodornionych olejów” zapewnia globalnie zharmonizowaną metodę pomiaru tłuszczów trans w żywności.