Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WHO opracowała globalny protokół laboratoryjny do pomiaru zawartości tłuszczów trans w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowy protokół laboratoryjny WHO zatytułowany „Globalny protokół pomiaru profili kwasów tłuszczowych w żywności z naciskiem na monitorowanie tłuszczów trans pochodzących z częściowo uwodornionych olejów” zapewnia globalnie zharmonizowaną metodę pomiaru tłuszczów trans w żywności. Pozwoli to krajom ocenić poziomy kwasów tłuszczowych trans (TFA) w żywności w celu zrozumienia kluczowych źródeł TFA w diecie ich mieszkańców, a także monitorowania zgodności lub skuteczności polityki wdrożonej w celu wyeliminowania przemysłowo produkowanych TFA.

Szkodliwość kwasów tłuszczowych trans

Zwiększone spożycie TFA (> 1% całkowitego spożycia energii) jest utożsamiane ze zwiększoną zachorowalnością na chorobę niedokrwienną serca, często prowadzącą do zgonów. TFA produkowany przemysłowo jest stosowany w pieczonych i smażonych potrawach, paczkowanych przekąskach oraz niektórych olejach i tłuszczach kuchennych, które są używane w domu, w restauracjach lub w potrawach serwowanych w fast-foodach i street-foodach.

Wyeliminowanie przemysłowo produkowanych TFA z globalnych dostaw żywności do 2023 r. jest kluczowym celem XIII Ogólnego Programu Prac WHO (2019-2023). Od w maja 2018 r. WHO wspiera kraje w podejmowaniu działań mających na celu wyeliminowanie przemysłowo produkowanych TFA z ich krajowych dostaw żywności.

Kraje powinny mieć możliwość gromadzenia danych na temat poziomów TFA w żywności, aby mogły podejmować decyzje polityczne, monitorować zmiany w czasie i śledzić zgodność z politykami krajowymi. Protokół jest pierwszym globalnie zharmonizowanym protokołem laboratoryjnym i może być dostosowany do pomiaru poziomów TFA w krajowych dostawach żywności w szeregu ustawień.

WHO ma nadzieję, że w nadchodzącym roku przeprowadzi warsztaty szkoleniowe z wykorzystaniem nowego protokołu laboratoryjnego, a regiony i kraje będą ukierunkowane na rozwijanie zdolności laboratoryjnych w ramach wysiłków na rzecz wzmocnienia krajowych zdolności regulacyjnych w celu przyspieszenia działań zmierzających do wyeliminowania przemysłowo produkowanych TFA.

 

Źródło: https://www.who.int/news/item/13-01-2021-who-developed-a-global-laboratory-protocol-for-measuring-trans-fat-in-foods

Wybierz temat: Badania żywności Inspekcje Państwowe

Autor:WHO
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.