Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

WHO opracowała globalny protokół laboratoryjny do pomiaru zawartości tłuszczów trans w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowy protokół laboratoryjny WHO zatytułowany „Globalny protokół pomiaru profili kwasów tłuszczowych w żywności z naciskiem na monitorowanie tłuszczów trans pochodzących z częściowo uwodornionych olejów” zapewnia globalnie zharmonizowaną metodę pomiaru tłuszczów trans w żywności. Pozwoli to krajom ocenić poziomy kwasów tłuszczowych trans (TFA) w żywności w celu zrozumienia kluczowych źródeł TFA w diecie ich mieszkańców, a także monitorowania zgodności lub skuteczności polityki wdrożonej w celu wyeliminowania przemysłowo produkowanych TFA.

Szkodliwość kwasów tłuszczowych trans

Zwiększone spożycie TFA (> 1% całkowitego spożycia energii) jest utożsamiane ze zwiększoną zachorowalnością na chorobę niedokrwienną serca, często prowadzącą do zgonów. TFA produkowany przemysłowo jest stosowany w pieczonych i smażonych potrawach, paczkowanych przekąskach oraz niektórych olejach i tłuszczach kuchennych, które są używane w domu, w restauracjach lub w potrawach serwowanych w fast-foodach i street-foodach.

Wyeliminowanie przemysłowo produkowanych TFA z globalnych dostaw żywności do 2023 r. jest kluczowym celem XIII Ogólnego Programu Prac WHO (2019-2023). Od w maja 2018 r. WHO wspiera kraje w podejmowaniu działań mających na celu wyeliminowanie przemysłowo produkowanych TFA z ich krajowych dostaw żywności.

Kraje powinny mieć możliwość gromadzenia danych na temat poziomów TFA w żywności, aby mogły podejmować decyzje polityczne, monitorować zmiany w czasie i śledzić zgodność z politykami krajowymi. Protokół jest pierwszym globalnie zharmonizowanym protokołem laboratoryjnym i może być dostosowany do pomiaru poziomów TFA w krajowych dostawach żywności w szeregu ustawień.

WHO ma nadzieję, że w nadchodzącym roku przeprowadzi warsztaty szkoleniowe z wykorzystaniem nowego protokołu laboratoryjnego, a regiony i kraje będą ukierunkowane na rozwijanie zdolności laboratoryjnych w ramach wysiłków na rzecz wzmocnienia krajowych zdolności regulacyjnych w celu przyspieszenia działań zmierzających do wyeliminowania przemysłowo produkowanych TFA.

 

Źródło: https://www.who.int/news/item/13-01-2021-who-developed-a-global-laboratory-protocol-for-measuring-trans-fat-in-foods

Wybierz obszar: Badania żywności Inspekcje Państwowe

Autor: WHO

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn