Poważne zagrożenie Salmonellą w polskim mięsie drobiowym
W dniu 18.11.2019 zgłoszono obecność Salmonella enterica w mięsie drobiowym polskiego pochodzenia. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzone mięso drobiowe
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność w 5 z 5 próbek /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 18.11.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożone udka z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Holandia
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: dystrybucja do pozostalych krajów członkowskich
Podjęte działania: poinformowanie nadawcy
Data zgłoszenia: 18.11.2019
Link: RASFF