Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Chińczycy są w stanie w pełni odbudować krajowe stado trzody chlewnej po epidemii wirusa ASF nawet w ciągu trzech najbliższych lat oraz zwiększyć produkcję mięsa drobiowego o 2% w 2021 roku, co oznacza potencjalną presję w kierunku obniżki cen produktów mięsnych na świecie – prognozuje Magdalena Kowalewska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
5 lutego 2021r. zakończył się ważny etap w pracach nad dostępem polskich produktów rolno-spożywczych do rynku chińskiego. Podpisano dwa dokumenty określające warunki eksportu do ChRL kolejnych grup polskich produktów: mąki oraz produktów mlecznych z przeznaczeniem na pasze.
Do 2030 r. unijna konsumpcja mięsa zmniejszy się o 1,6% do 67,6 kg per capita. Spadek ten będzie wynikał głównie ze zmiany preferencji konsumentów i zmniejszenia spożycia mięsa czerwonego.
Od 1 stycznia 2020 r. w Chinach obowiązują niższe cła importowe na wiele produktów spożywczych. Obniżka pomoże pobudzić handel między Chinami a ich partnerami handlowymi oraz przyspieszy dywersyfikację geografii importu, potencjalnie sprzyjającą gospodarce światowej jako całości.