Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Chiny obniżyły cła importowe na szeroką gamę produktów spożywczych

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Od 1 stycznia 2020 r. w Chinach obowiązują niższe cła importowe na wiele produktów spożywczych. Obniżka pomoże pobudzić handel między Chinami a ich partnerami handlowymi oraz przyspieszy dywersyfikację geografii importu, potencjalnie sprzyjającą gospodarce światowej jako całości.

Pod koniec grudnia Chiny ogłosiły obniżenie ceł importowych na 850 produktów, w tym produkty rolne, nawozy oraz inne towary. Na liście znajduje się około 86 produktów spożywczych m.in.: mrożone ryby, sok i wieprzowina, a także orzechy, serwatka, sery, świeże i mrożone awokado, kakao oraz żywność dla niemowląt. Obniżka ceł przyczyni się do poprawy nastrojów na chińskim rynku, spowodowanych napiętą sytuacją w handlu z USA.

Taryfa wieprzowa spadła z 12% do 8%

Duże zainteresowanie wzbudziła obniżka taryfy celnej na mrożoną wieprzowinę, biorąc pod uwagę jej konsumpcję i zbliżający się sezon zwiększonego spożycia. Wieprzowina jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych pierogów – obowiązkowego dania spożywanego podczas chińskiego sylwestra, który przypadł na dzień 25 stycznia. Chińskie Ministerstwo Handlu podało, że stawki dla dwóch pozycji taryfowych (02032220 oraz 02032900) zostały obniżone z 12% do 8%. Stanowią one większość wieprzowiny importowanej do Chin kontynentalnych, a wartość importu w pierwszych dziewięciu miesiącach 2019 r. wyniosła ok. 2,7 mld USD, co dało wzrost o 65% wobec analogicznego okresu ubiegłego roku. Głównym eksporterem była Unia Europejska – dostarczając blisko 60% tej sumy, a kolejne 14% pochodziło z Brazylii, 11% z Kanady i 9% z USA.

W ujęciu ilościowym łączny import z ostatnich trzech kwartałów 2019 r. wyniósł 1,33 mln t, co oznacza wzrost o 43,6%. Przewiduje się, że import wieprzowiny za cały 2019 r. wyniesie ponad 3,0 mln t, co stanowi ekwiwalent 45 mln świń. Pod względem geograficznym eksport z Brazylii był w 2018 r. dwukrotnie większy niż ze Stanów Zjednoczonych. A w okresie styczeń-październik 2019 r. Brazylia (161 tys. t) nadal przewyższała Stany Zjednoczone (110,9 tys. t). Spadek taryfy celnej nastąpił zaledwie kilka dni po tym, jak ministerstwo poinformowało o uwolnieniu dodatkowych 40 tys. t mięsa ze strategicznych krajowych rezerw wieprzowiny, aby pomóc ustabilizować ceny. W tym roku Chiny stanęły w obliczu poważnego deficytu białka zwierzęcego – głównie z powodu ASF, a w związku z nim konieczności likwidacji dużej części stada świń.

Nabiał, serwatka i pasza dla zwierząt

Niższe taryfy celne mają również zastosowanie do produktów mlecznych o wartości około 1,0 mld USD, w tym serwatki i serów przetworzonych, tartych i sproszkowanych, oraz serów pleśniowych, twardych i półtwardych.

Segment serów w Chinach wciąż rośnie, a ich spożycie na jednego mieszkańca wynosi zaledwie 200 g. Jednocześnie Chiny są jednym z czołowych importerów serwatki na świecie, zarówno na cele paszowe, jak i do produkcji zdrowych, wzbogaconych w białko przekąsek i napojów mlecznych. Jednak w związku z tym, że ASF nadal ma wpływ na rynek wieprzowiny, import serwatki w ciągu ostatniego roku znacznie się zmniejszył. W ujęciu wolumenowym, import wszystkich wyżej wymienionych produktów w 2018 r. wyniósł 623 tys. t, co stanowi wzrost o 5,2%. W okresie styczeń-październik 2019 r. wielkość importu spadła o 18%, co spowodowane było spadkiem importu serwatki o 21% w związku z ASF. Mniejsza taryfa celna na serwatkę może przyczynić się do obniżenia kosztów produkcji trzody chlewnej, a to może wpłynąć na spadek ceny detalicznej wieprzowiny.

Mleko oraz żywność dla niemowląt również skorzystają na obniżce ceł. Jest to zachęcający gest w kierunku młodych rodzin, po tym jak Chiny złagodziły kontrolę urodzin w celu przeciwdziałania starzeniu się chińskiej populacji.

Źródło:

https://iegpolicy.agribusinessintelligence.informa.com/PL222597/China-to-cut-import-tariffs-on-a-wide-range-of-food-products

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-12-23/china-to-cut-tariffs-on-goods-including-pork-tech-items

Autor: Katarzyna Oleksy

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn