Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
5 lutego 2021r. zakończył się ważny etap w pracach nad dostępem polskich produktów rolno-spożywczych do rynku chińskiego. – Podpisałem dwa dokumenty bilateralne z Generalną Administracją Celną ChRL określające warunki eksportu do ChRL kolejnych grup polskich produktów: mąki oraz produktów mlecznych z przeznaczeniem na pasze – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda.
To wydarzenie kończy bardzo ważny etap procedury zatwierdzającej te produkty do eksportu na rynek chiński. Nie oznacza ono jeszcze otwarcia rynku chińskiego dla tych produktów. Protokoły mają jednak bardzo duże znaczenie dla przedsiębiorców, którzy zainteresowani są eksportem żywności na rynek chiński z uwagi na fakt, że stanowią konkretny krok w uzyskaniu dostępu do rynku chińskiego dla ważnych dla nas produktów.
– Jest to zakończenie kolejnego, jednego z ostatnich, etapu procedur otwarcia rynku chińskiego dla tych produktów z Polski. To zwieńczenie wieloletnich prac nad protokołami jest sukcesem, mając zwłaszcza na uwadze trwającą od roku pandemię i związane z nią ograniczenia. Dzięki wsparciu polskich służb dyplomatycznych udało się uzgodnić ze stroną chińską, że protokoły zostaną podpisane w trybie zdalnym – dodał minister.
– To efekt pracy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz polskich służb weterynaryjnych i fitosanitarnych i dziękuję im za wysiłek włożony w negocjowanie dokumentów – stwierdził minister Grzegorz Duda.
Jak podkreślił szef resortu rolnictwa podjęte działania były odpowiedzią na ogromne zainteresowanie przedstawicieli branży mleczarskiej i zbożowej rozpoczęciem sprzedaży na rynek Państwa Środka. Zarówno pasze pochodzenia mlecznego, jak i mąka są produktami o dużym potencjale eksportowym.
Chiny są ważnym rynkiem dla polskiego eksportu rolno-spożywczego. Nasze produkty mleczne już teraz cieszą się tam dużą popularnością i są najważniejszą pozycją w polskim eksporcie do Chin. Wiele z nich, tak jak np. pasze pochodzenia mlecznego, wymaga przejścia długotrwałej procedury dopuszczającej.
Strona polska liczy na szybkie zakończenie procedury zatwierdzającej pasze pochodzenia mlecznego oraz mąkę do eksportu do Chin, przez co polscy producenci zyskają dodatkową możliwość rozwoju współpracy handlowej z chińskimi kontrahentami.
Przeczytaj także
Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.
Komisja przedstawia wyniki badania na temat oczekiwanych skutków gospodarczych trwających i zbliżających się negocjacji handlowych dla sektora rolnego UE do roku 2030.
Badanie przeprowadzone na 20 000 konsumentów w 18 krajach europejskich wskazuje, że zaufanie do sektora spożywczego wzrosło w 2020 roku, jednak większość konsumentów nie uważa, że sektor ten działa w interesie publicznym.