Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE przedstawia badanie na temat wpływu umów handlowych na sektory rolno-spożywcze

Kategoria: Biznes

Komisja przedstawia wyniki badania na temat oczekiwanych skutków gospodarczych trwających i zbliżających się negocjacji handlowych dla sektora rolnego UE do roku 2030. Wyniki opierają się na teoretycznym modelowaniu potencjalnych skutków gospodarczych dla sektora rolno-spożywczego, w tym konkretnych wyników dla niektórych produktów rolnych po zawarciu 12 umów handlowych. Niniejsze badanie stanowi aktualizację badania przeprowadzonego w 2016 r. Unijny program handlowy ma mieć ogólnie pozytywny wpływ na gospodarkę UE i sektor rolno-spożywczy. Umowy handlowe mają skutkować znacznym wzrostem eksportu rolno-spożywczego UE, przy bardziej ograniczonym wzroście importu, tworząc ogólnie dodatni bilans handlowy.

Wiceprzewodniczący wykonawczy odpowiedzialny za handel Valdis Dombrovskis skomentował: "UE zawsze opowiadała się za otwartym i sprawiedliwym handlem, który przyniósł ogromne korzyści naszej gospodarce, w tym producentom rolnym. Badanie to pokazuje, że udało nam się osiągnąć właściwą równowagę między oferowaniem rolnikom z UE większych możliwości eksportowych, przy jednoczesnej ochronie przed potencjalnymi szkodliwymi skutkami wzrostu importu. Wspieranie unijnego sektora rolno-spożywczego będzie nadal kluczowym elementem polityki handlowej UE, czy to poprzez otwarcie rynku, ochronę tradycyjnych unijnych produktów żywnościowych, czy też obronę przed dumpingiem lub innymi formami nieuczciwego handlu."

Komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski powiedział: "Sukces unijnego handlu rolnego odzwierciedla konkurencyjność naszego sektora. W znacznym stopniu przyczyniły się do tego reformy wspólnej polityki rolnej, którym towarzyszy światowa renoma produktów UE jako bezpiecznych, wytwarzanych w sposób zrównoważony, pożywnych i wysokiej jakości. Badanie to, z bardziej pozytywnymi wynikami niż w 2016 r., potwierdza, że nasza ambitna agenda handlowa pomaga unijnym rolnikom i producentom żywności w pełni wykorzystać możliwości za granicą, jednocześnie upewniając się, że dysponujemy wystarczającymi zabezpieczeniami dla najbardziej wrażliwych sektorów."

Jakie są wyniki dla sektora drobiu?

W odniesieniu do drobiu w badaniu stwierdza się, że w scenariuszu konserwatywnym i ambitnym spodziewany jest wzrost importu, odpowiednio o 22% i 29%. Oczekiwany wzrost spożycia mięsa drobiowego ma jednak pozwolić na utrzymanie poziomów produkcji w UE w 2030 roku.

Jakie są wyniki dla sektora wołowiny?

W porównaniu z sytuacją wyjściową przywóz wołowiny do UE mógłby wzrosnąć w obu scenariuszach, o 85 000 ton w przypadku scenariusza konserwatywnego i o 100 000 ton w przypadku scenariusza ambitnego. Unijny wywóz wołowiny wzrośnie o 25 000 ton i 40 000 ton odpowiednio w przypadku scenariusza konserwatywnego i ambitnego. Dla porównania, w okresie od stycznia do listopada 2020 r. saldo handlu wołowiną wyniosło 420 000 ton. Przewiduje się, że ceny producenta spadną o około 2,4 % w obu scenariuszach, przy czym wzrost wywozu będzie miał niewielki wpływ na konsumpcję i produkcję.

Na mocy porozumienia z Mercosurem UE zezwoli na wprowadzenie na swój rynek 99 000 ton wołowiny przy stawce celnej w wysokości 7,5 %. Osiągnięcie tej ilości zajmie 5 lat. Pokazuje to skuteczność stosowania kontyngentów taryfowych w celu ukierunkowania negocjacji handlowych na sektory wrażliwe, łagodząc w ten sposób przewidywane negatywne skutki.

Jakie są wyniki dla sektora mleczarskiego?

Z badania wynika, że w przypadku sektora mleczarskiego wywóz w 2030 r. wzrósłby o 7,3 proc. w ramach ambitnego scenariusza (+ 1,3 mld euro), z czego produkcja mleka ma wzrosnąć o około 0,2 proc. w wyniku korzystnych cen. Dla producentów mleka oznaczałoby to dodatkowe 890 milionów euro na rynku w 2030 roku.

Jakie są wyniki dla mięsa wieprzowego?

Jeśli chodzi o sektor mięsa wieprzowego, eksport wzrósłby o 8,9 % (+ 914 mln EUR) w scenariuszu ambitnym, a ceny producenta wzrosłyby o 4,8 % w połączeniu ze wzrostem produkcji o 1 %, podnosząc wartość produkcji wieprzowiny w 2030 r. o 2 mld EUR.

 

Komunikat prasowy oraz pytania i odpowiedzi są dostępne online.

 

Źródło: KE

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.