Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie
Badanie produktu pn.: „Mleko w proszku pełne zawartość tłuszczu 26%”, 400 g, w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Anatum we wszystkich 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Producent:
Spółdzielnia Mleczarska Września, ul. Czerniejewska 1, 62-300 Września, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30301601
Data minimalnej trwałości: 10.05.2019
Numer partii: 344
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Główny Inspektor Sanitarny bezzwłocznie poinformował Głównego Lekarza Weterynarii o wynikach badań urzędowych w celu przeprowadzenia kontroli u producenta i uzyskania informacji o miejscach dystrybucji kwestionowanej partii produktu.
Główny Lekarz Weterynarii w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii we Wrześni, który podjął natychmiastowe działania kontrolne w zakładzie produkcyjnym.
W wyniku kontroli organów Inspekcji Weterynaryjnej, Spółdzielnia Mleczarska Września rozpoczęła proces wycofywania z rynku zakwestionowanej partii mleka w proszku.
Zakład produkcyjny informuje odbiorców o konieczności i przyczynie wycofania partii mleka z obrotu oraz umieścił na swojej stronie internetowej stosowny komunikat w tej sprawie https://smw.com.pl/pl/informacja.html
Zakwestionowana partia produkcyjna mleka w proszku może zostać zwrócona do podmiotów i sklepów w których została nabyta.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Liczba przypadków zachorowań w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli powiązanych z mlekiem w proszku na bazie ryżu dla niemowląt wzrosła do 26 zakażeń we Francji. Francuska Agencja Zdrowia Publicznego (Santé publique France) zgłosiła 12 potwierdzonych przypadków zatrucia Salmonellą Poona. Wszczęto również dochodzenie w 14 kolejnych sprawach.
Epidemia zachorowań, związana z obecnością szczepu Salmonella agona w mleku modyfikowanym, wybuchła w sierpniu 2017 roku. Najwięcej zachorowań, do tej pory 37 przypadków, wystąpiło u dzieci poniżej 1 roku życia we Francji.
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...