Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt zmian w rozporządzeniu w sprawie znakowania poszczególnych środków spożywczych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Trwają prace nad projektem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

Konkretnie zmianie ma ulec § 6 a konieczność jego zmiany wynika z uwag zgłoszonych przez organizacje zrzeszające pracodawców przemysłu winiarskiego, iż sformułowanie tego paragrafu, odnoszące się do możliwości zastępowania wyrazu „owocowe" lub „owocowy" w nazwach: „wino owocowe markowe", „wino owocowe", „wino owocowe wzmocnione", „nalewka na winie owocowym", „napój winny owocowy lub miodowy" oraz „wino owocowe niskoalkoholowe" nazwą owocu użytego do sporządzania nastawu jest niespójne z przepisami ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. 2016, poz. 859 z późn. zm.). Przepisy art. 8 - 10 ww. ustawy wskazują udział świeżych owoców, moszczów owocowych, soków owocowych lub zagęszczonych soków owocowych w poszczególnych nastawach, z których wytwarza się wino owocowe markowe, wino owocowe, wino owocowe wzmocnione, nalewkę na winie owocowym, napój winny owocowy lub miodowy oraz wino owocowe niskoalkoholowe.

Zmiany zawarte w § 1 projektowanego rozporządzenia polegają na doprecyzowaniu, że w przypadku nastawów, określonych w ustawie o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, z których wytwarza się wino owocowe markowe, wino owocowe, wino owocowe wzmocnione, nalewkę na winie owocowym, napój winny owocowy lub miodowy oraz wino owocowe niskoalkoholowe przynajmniej 75% objętościowo nastawu musi być wytworzona z nastawu z danego owocu, moszczu owocowego, soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego by móc zastąpić słowo „owocowy" lub „owocowe" nazwą danego owocu.

W sierpniu 2017 r. projekt został skierowany do uzgodnień międzyresortowych i konsultacji publicznych.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Nowości rynkowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.