Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rewizja Normy dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zakończyła się 28. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Tłuszczów i Olejów obradującego w Kuala Lumpur w Malezji. Głównym sukcesem tegorocznego posiedzenia było przyjęcie, po wielu latach dyskusji, rewizji Normy dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek. Według przewodniczącej komitetu było to możliwe ze względu na powrót do spotkań w formie fizycznej, podczas których łatwiej o zorganizowanie dodatkowych negocjacji i nieformalnych dyskusji eksperckich.

Podczas sesji ostatecznie uzgodniono i przyjęto na poziomie technicznym normy dla oleju z awokado, oleju z nasion kamelii, oleju z sacha inchi (Plukenetia volubilis), oleju z kalanusa i oleju sojowego o wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Zostaną one przekazane do zatwierdzenia przez Komisję Kodeksu Żywnościowego.

Komitet uzgodnił również rozpoczęcie nowych prac w celu redukcji przemysłowych kwasów tłuszczowych trans (TFA) i eliminacji częściowo uwodornionych olejów (PHO) z żywności.
Praca ta jest częścią szerszej misji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mającej na celu zwalczanie TFA i PHO, które mogą znacząco przyczyniać się do złego stanu zdrowia, a w szczególności do ekspansji chorób niezakaźnych.

Wszystkie dokumenty i raport z sesji oraz transmisja z obrad dostępne są na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Inspekcje Państwowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.