Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zakończyła się 28. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Tłuszczów i Olejów obradującego w Kuala Lumpur w Malezji. Głównym sukcesem tegorocznego posiedzenia było przyjęcie, po wielu latach dyskusji, rewizji Normy dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek. Według przewodniczącej komitetu było to możliwe ze względu na powrót do spotkań w formie fizycznej, podczas których łatwiej o zorganizowanie dodatkowych negocjacji i nieformalnych dyskusji eksperckich.
Podczas sesji ostatecznie uzgodniono i przyjęto na poziomie technicznym normy dla oleju z awokado, oleju z nasion kamelii, oleju z sacha inchi (Plukenetia volubilis), oleju z kalanusa i oleju sojowego o wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Zostaną one przekazane do zatwierdzenia przez Komisję Kodeksu Żywnościowego.
Komitet uzgodnił również rozpoczęcie nowych prac w celu redukcji przemysłowych kwasów tłuszczowych trans (TFA) i eliminacji częściowo uwodornionych olejów (PHO) z żywności.
Praca ta jest częścią szerszej misji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mającej na celu zwalczanie TFA i PHO, które mogą znacząco przyczyniać się do złego stanu zdrowia, a w szczególności do ekspansji chorób niezakaźnych.
Wszystkie dokumenty i raport z sesji oraz transmisja z obrad dostępne są na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
W ramach operacji OPSON Europol wspierał dodatkowe dochodzenie w sprawie fałszowanej oliwy z oliwek, co doprowadziło do 11 aresztowań i zajęcia ponad 260 000 litrów zafałszowanego produktu.
Nowe badania wskazują, że spożywanie nie tylko oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale również jej mniej szlachetnej odmiany – pozyskiwanej z wytłoczyn – niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych.
Nowe przepisy dotyczą m.in. kontroli zgodności z normami handlowymi w odniesieniu do oliwy z oliwek, dokumentacji prowadzonej przez podmioty, które produkują lub przechowują oliwę z oliwek oraz metod analizy w celu określenia właściwości oliwy z oliwek