Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Portal spożywczy FoodFakty informuje:
W ostatnim czasie ukazało się Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1980 z dnia 31 października 2017 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 2074/2005 w odniesieniu do metody wykrywania toksyny paralitycznej (PSP) (Tekst mający znaczenie dla EOG. )
Zmieniono załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 2074/2005 - rozdział I: Zawartość toksyny paralitycznej (PSP) w jadalnych częściach mięczaków (w całym ciele lub jakiejkolwiek jego jadalnej części oddzielnie) należy wykrywać zgodnie z biologiczną metodą badania lub inną międzynarodowo uznaną metodą. W przypadku kwestionowania wyników metodą referencyjną jest tak zwana metoda Lawrence'a opublikowana przez AOAC jako metoda urzędowa 2005.06 (Paralytic Shellfish Poisoning Toxins in Shellfish).”
Pełna treść: Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1980
Przeczytaj także
Na podstawie opinii EFSA i dostępnych narzędzi oceny wprowadzono alternatywne, bardziej elastyczne podejście do warunków dotyczących temperatury podczas transportu świeżego mięsa, w szczególności w odniesieniu do tusz lub...
W ostatnim czasie ukazało się Rozporządzenie Komisji UE 2017/1777 z dnia 29 września 2017 r. zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do...