Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek alternatyw mięsa z grzybów ma osiągnąć do 2023 r. wartość 1 mld USD

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek alternatyw mięsa z grzybów (mykoprotein) ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD. Ze względu na rosnący popyt na lepszej jakości, bardziej zrównoważone i etyczne alternatywy białkowe, oczekuje się, że do końca tego roku rynek docelowy osiągnie ok. 298 mln USD.

Co to jest mykoproteina?

Mykoproteina, sfermentowany składnik grzybów o wysokiej zawartości białka, jest powszechnie stosowana jako alternatywa mięsa w wielu produktach spożywczych i napojach.

Mykoproteina jest białkiem wytworzonym z Fusarium venenatum lub innych szczepów naturalnie występujących grzybów. Aby stworzyć mykoproteinę, producenci fermentują zarodniki grzybów wraz z innymi składnikami odżywczymi, stosując proces fermentacji zwany fermentacją mikrobiologiczną, podobny do procesu stosowanego do tworzenia piwa. Daje to ciastowatą mieszankę o konsystencji przypominającej mięso, która jest bogata w białko i błonnik.

Fermentacja mikrobiologiczna nie jest nową koncepcją i jest stosowana w przemyśle spożywczym od dziesięcioleci. W 1983 r. mykoproteina została zatwierdzona do użytku jako komercyjny składnik żywności w Wielkiej Brytanii, a w 2002 r. Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Żywności i Leków (FDA) zaaprobowało stosowanie mykoproteiny w żywności.

Wielu uważa, że mikoproteina może stanowić bardziej zrównoważone źródło białka niż białko pochodzenia zwierzęcego, ponieważ dobrze wiadomo, że hodowla zwierząt jest procesem intensywnie wykorzystującym zasoby i o wysokim śladzie węglowym.

Wpływ na planetę

Według badań opublikowanych na początku tego roku w czasopiśmie naukowym Nature , przestawienie światowej produkcji mięsa zwierzęcego na mykoproteinę może mieć ogromny wpływ na planetę. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu odkryli, że zastąpienie 20% tradycyjnie produkowanej wołowiny mięsem na bazie grzybów wytwarzanym przy użyciu fermentacji mikrobiologicznej może przynieść 50-procentowe zmniejszeniem wylesiania do 2050 r., a także inne dobroczynne skutki dla środowiska.

System żywnościowy jest źródłem jednej trzeciej globalnej emisji gazów cieplarnianych, a produkcja mięsa przeżuwaczy jest największym ich źródłem. Zastąpienie mięsa przeżuwaczy białkiem drobnoustrojów w przyszłości może znacznie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych w systemie żywnościowym.

Co napędza rynek mykoprotein?

Według Future Market Insights rosnąca świadomość konsumentów dotycząca zdrowia prawdopodobnie napędza również rynek produktów mykoproteinowych. Ponadto postępy w sektorze gastronomicznym, w którym sieci restauracji przyjmują więcej opcji menu opartych na roślinach, poprawiły perspektywy produktów mykoproteinowych na przyszłość. Ponadto zwiększona świadomość alternatywnych źródeł białka wśród konsumentów napędza wzrost rynku docelowego w przewidywanym okresie.

Znaczenie dla przemysłu spożywczego

Produkty mykoproteinowe są doskonałym źródłem białka o dobrej teksturze i smaku. Produkty mykoproteinowe zawierają również wysoki procent różnych minerałów i witamin. Wszystkie te względy w połączeniu ze zwiększoną produkcją produktów mykoproteinowych prowadzą do ekspansji rynku mykoprotein w okresie prognozy.

Zwiększone użycie mykoprotein w zastosowaniach spożywczych w połączeniu z rosnącą popularnością mięsa roślinnego będzie napędzać globalny wzrost rynku mykoprotein w okresie prognozy” – powiedują analitycy Future Market Insights.

Źródło: https://vegnews.com/2022/10/vegan-food-mushroom-meat-market

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Owoce i warzywa Plant-based Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 18.10.2022

    Przyszłość należy do białka roślinnego

    Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.

    Czytaj więcej
  • 11.10.2022

    Oceany możliwości - substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne

    Segment substytutów ryb rozwija się wolniej niż rynek mięsa roślinnego, ale nie bez przyczyny – produkty rybne są trudniejsze do odtworzenia w wegańskiej wersji. Istnieją jednak wyraźne oznaki, że substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne. Spodziewając się, że zainteresowanie konsumentów wyjdzie poza ‘’klasyczne’’ nuggetsy i paluszki – Brenntag pracuje obecnie nad rozwiązaniami dla kolejnych produktów z tej kategorii.

    Czytaj więcej
  • 28.09.2022

    Ryzyka bezpieczeństwa żywności dla produktów z kategorii plant-based

    Ilość szkodliwych substancji i zanieczyszczeń różnego pochodzenia występujących w żywności i skutków ubocznych, jakie może wywoływać ich spożycie jest zatrważająca. Należy pamiętać, że zarówno w przypadku warzyw, owoców, jak i ryb ogromne znaczenie wpływające na ich czystość ma pochodzenie oraz metody pozyskiwania chociażby roślinnych zamienników mięsa.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.