Rynek japoński otwarty dla polskiego drobiu i jaj
30 lipca 2020 r. strona japońska poinformowała o zniesieniu zakazu eksportu w odniesieniu do mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego oraz jaj i ich przetworów na rynek japoński.
W wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Tokio, w dniu 30 lipca 2020 r. właściwa służba Japonii poinformowała o zniesieniu ograniczeń eksportowych wprowadzonych z uwagi na wystąpienie ognisk HPAI (grypa ptaków) w Polsce.
Następujące produkty mogą być eksportowane do Japonii:
- Mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi w dniu 30 lipca 2020 r. i później;
- Jaja zniesione w dniu 30 lipca 2020 r. i później oraz pozyskane z nich produkty.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
-
05.08.2020
Fałszowanie wołowego mięsa mielonego siarczynami
Producenta i hurtownię żywności „Machi” (Diversity Foods Limited) ukarano grzywną w wysokości 10 tys. dolarów nowozelandzkich za fałszowanie...
-
04.08.2020
Wycofanie jednej partii produktu pn. „Mielonka tyrolska” Kraina Wędlin, ze względu na wykrycie obecności Listeria monocytogenes
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu pn. „Mielonka tyrolska” Kraina Wędlin, ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes.
-
03.08.2020
Co zawiera mięso, które jemy? Start-up z branży spożywczej opracował narzędzie szybkiej weryfikacji oświadczeń
Start-up naukowy, współzałożony przez pioniera naturalnej żywności Billa Nimana, wdraża platformę, która testuje 95% najpopularniejszych antybiotyków i innych nielegalnych substancji podawanych w paszy i wodzie.