Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
30 lipca 2020 r. strona japońska poinformowała o zniesieniu zakazu eksportu w odniesieniu do mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego oraz jaj i ich przetworów na rynek japoński.
W wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Tokio, w dniu 30 lipca 2020 r. właściwa służba Japonii poinformowała o zniesieniu ograniczeń eksportowych wprowadzonych z uwagi na wystąpienie ognisk HPAI (grypa ptaków) w Polsce.
Następujące produkty mogą być eksportowane do Japonii:
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Producenta i hurtownię żywności „Machi” (Diversity Foods Limited) ukarano grzywną w wysokości 10 tys. dolarów nowozelandzkich za fałszowanie...
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu pn. „Mielonka tyrolska” Kraina Wędlin, ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes.
Start-up naukowy, współzałożony przez pioniera naturalnej żywności Billa Nimana, wdraża platformę, która testuje 95% najpopularniejszych antybiotyków i innych nielegalnych substancji podawanych w paszy i wodzie.