Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Co zawiera mięso, które jemy? Start-up z branży spożywczej opracował narzędzie szybkiej weryfikacji oświadczeń

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Start-up naukowy zajmujący się testowaniem żywności Food In-Depth (FoodID) współpracuje z firmami z branży mięsnej wdrażając platformę, która umożliwia zapewnienie przejrzystości żywności i uwierzytelnianie oświadczeń na etykietach produktów. FoodID pomaga dostawcom i sprzedawcom mięsa i drobiu, w skutecznym i niedrogim badaniu na obecność antybiotyków i innych substancji fałszujących. Większość oświadczeń dotyczących bezpieczeństwa żywności, takich jak „nie zawiera antybiotyków”, „nigdy nie stosowano antybiotyków” i „nie zawiera hormonów”, opiera się na zapewnieniach producentów i nie jest potwierdzona przez rzeczywiste testy.

Do tej pory technologie testów nie były w stanie działać z szybkością i na skalę współczesnego systemu hodowlanego. Superbakterie oporne na antybiotyki stanowią jedno z największych zagrożeń dla zdrowia publicznego, a nadmierne i niewłaściwe stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej przyspiesza oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe. Powszechnie uważa się, że ograniczenie stosowania antybiotyków u ludzi i zwierząt spowalnia zagrożenie opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe i pomaga zachować skuteczność obecnych i przyszłych leków. Jednak na całym świecie masowo podaje się antybiotyki zwierzętom hodowanym na cele żywnościowe.

Co testuje FoodID?

Platforma FoodID testuje siedem rodzin leków, które stanowią 95% najczęściej stosowanych antybiotyków i innych substancji podawanych w paszy i wodzie. Te rygorystyczne testy mają wystarczającą czułość, aby wykryć niskie poziomy substancji. Są szybkie, działają niemal w czasie rzeczywistym z prędkością pracy linii zakładu przetwórczego.

Technologia ta jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów, którzy chcą wiedzieć, co znajduje się w ich żywności i skąd ona pochodzi. Wiele oświadczeń na etykietach jest po prostu nieprawdziwych. Za pomocą FoodID obecnie testuje się wołowinę, wieprzowinę i drób w zakładach w USA i Kanadzie, co umożliwia zapewnienie pełnej przejrzystości i odpowiedzialności w łańcuchu żywnościowym.

Źródło: https://www.foodid.com/news/press-release-whats-in-the-meat-we-eat-testing-startup-food-in-depth-foodid-wants-to-help-us-know/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.