Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Start-up naukowy zajmujący się testowaniem żywności Food In-Depth (FoodID) współpracuje z firmami z branży mięsnej wdrażając platformę, która umożliwia zapewnienie przejrzystości żywności i uwierzytelnianie oświadczeń na etykietach produktów. FoodID pomaga dostawcom i sprzedawcom mięsa i drobiu, w skutecznym i niedrogim badaniu na obecność antybiotyków i innych substancji fałszujących. Większość oświadczeń dotyczących bezpieczeństwa żywności, takich jak „nie zawiera antybiotyków”, „nigdy nie stosowano antybiotyków” i „nie zawiera hormonów”, opiera się na zapewnieniach producentów i nie jest potwierdzona przez rzeczywiste testy.
Do tej pory technologie testów nie były w stanie działać z szybkością i na skalę współczesnego systemu hodowlanego. Superbakterie oporne na antybiotyki stanowią jedno z największych zagrożeń dla zdrowia publicznego, a nadmierne i niewłaściwe stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej przyspiesza oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe. Powszechnie uważa się, że ograniczenie stosowania antybiotyków u ludzi i zwierząt spowalnia zagrożenie opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe i pomaga zachować skuteczność obecnych i przyszłych leków. Jednak na całym świecie masowo podaje się antybiotyki zwierzętom hodowanym na cele żywnościowe.
Co testuje FoodID?
Platforma FoodID testuje siedem rodzin leków, które stanowią 95% najczęściej stosowanych antybiotyków i innych substancji podawanych w paszy i wodzie. Te rygorystyczne testy mają wystarczającą czułość, aby wykryć niskie poziomy substancji. Są szybkie, działają niemal w czasie rzeczywistym z prędkością pracy linii zakładu przetwórczego.
Technologia ta jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów, którzy chcą wiedzieć, co znajduje się w ich żywności i skąd ona pochodzi. Wiele oświadczeń na etykietach jest po prostu nieprawdziwych. Za pomocą FoodID obecnie testuje się wołowinę, wieprzowinę i drób w zakładach w USA i Kanadzie, co umożliwia zapewnienie pełnej przejrzystości i odpowiedzialności w łańcuchu żywnościowym.
Przeczytaj także
Średni czas oczekiwania na wyniki badań ws. pozostałości po pestycydach wynosi min. 30 dni, a wysokość mandatów karnych oscyluje w przedziale 50-500 zł - tak wynika z najnowszego raportu NIK.
Podrabiana i niespełniająca norm żywność i napoje można znaleźć na półkach w sklepach na całym świecie. Rosnąca sprzedaż online tych potencjalnie niebezpiecznych produktów stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. W tegorocznych działaniach OPSON pojawił się niepokojący trend - przenikanie do łańcucha dostaw produktów niskiej jakości, co wiąże się z COVID-19.
Ostatni raport Europejskiej Agencji Leków (European Medicines Agency) pokazuje, że sprzedaż środków przeciwbakteryjnych dla zwierząt gospodarskich w latach 2010–2017 w Europie spadła o 20%. Dotyczy to 25 krajów, które dostarczyły dane dotyczące tego okresu.