Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
O ile popyt na warzywa przetworzone utrzymuje się na stabilnym poziomie (z wyjątkiem ziemniaka), o tyle sytuacja na rynku warzyw świeżych jest wciąż trudna w związku z ograniczeniami epidemiologicznymi i zamknięciem branży HoReCa. W najlepszej kondycji pozostaje świeża pieczarka, pomidor i ogórek szklarniowy – aktualną sytuację na rynku warzyw analizuje Karolina Załuska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Od 1 marca 2021 roku zacznie obowiązywać wymóg strony indyjskiej, który dotyczy posiadania zaświadczenia o braku GMO w wybranych produktach spożywczych importowanych do Indii. W praktyce wymóg posiadania zaświadczenia o braku GMO w produkcie będzie dotyczył przede wszystkim polskich eksporterów jabłek do Indii.
Przyjęta przez Komisję Europejską Strategia „Od pola do stołu” zakłada ograniczenie do 2030 r. stosowania środków ochrony roślin i ryzyka związanego z ich aplikacją o 50%. Jednocześnie, o 50% powinno zostać ograniczone stosowanie środków ochrony roślin, z których użyciem wiąże się największe potencjalne ryzyko.
Wspólnie z partnerami Lidl opracowuje pierwszy standard rolniczy skoncentrowany na bioróżnorodności dla konwencjonalnej produkcji owoców i warzyw. Standard będzie dostępny dla wszystkich producentów Lidla w Europie. Prace potrwają do końca 2021 roku.