Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 31.10.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w produktach z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: mrożone mięso z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) i Salmonella enterica ser. Infantis (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Włochy
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania: oficjalne zatrzymanie
Data zgłoszenia: 31.10.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: chłodzone piersi z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (w 2 z 5 próbek/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Łotwa
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 31.10.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: świeżo chłodzony kurczak
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Łotwa
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 31.10.2019
Link: RASFF